Engagera dig

Du kan alltid engagera dig i frågan om rättvis handel och schysst konsumtion i Lund! Här kommer lite tips på vad du kan göra.

Nyhetsbrev Fairtrade City Lund maj 2018

Bli fairtrade-ambassadör

Som ambassadör genomför du informationsaktiviteter som syftar till att öka utbudet av och efterfrågan på Fairtrade-märkta produkter i Sverige. Ditt engagemang bidrar till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom får bättre arbets- och levnadsvillkor.

Under 2017 lanserade Fairtrade-Sverige en digital ambassadörsutbildning som du kan gå på distans. Den tar cirka en arbetsdag att göra. Här hittar du mer information: Bli ambassadör

Kontakta engagerade

Fairtrade har lanserat e-tjänsten Kontakta engagerade. Via den kan engagerade bli kontaktade direkt av aktörer som vill samarbeta för att öka kännedomen om Fairtrade lokalt, samt för att engagerade lättare ska kunna komma i kontakt med varandra. Klicka här för att läsa mer och för att anmäla dig: Kontakta engagerade.

Vill du komma i kontakt med Lunds Fairtradesamordnare? Mejla tillfairtradecity@lund.se

Fika Fairtrade på jobbet

Fairtrade på jobbet kaffekopp

En enkel sak är att byta ut kaffet och teet i fikarummet på jobbet till Fairtrade-märkt. Fråga leverantören vilka alternativ som finns. Om de inte har Fairtrade så kan du begära att de tar in det. Även socker, kakao och bananer är enkelt att byta ut till Fairtrade. Registrera dig på Fairtrade Sveriges hemsida så får du ett fint diplom som du kan sätta upp i fikarummet.

>Registrera dig här

Köp Fairtrade och ställ krav när du handlar

Såklart kan du också ställa krav när du är ute och handlar. Fråga efter rättvist handlade varor i matbutiken. Finns det inte, be dem ta in det! Även i kläd- och sportbutiker och alla andra butiker som du handlar i kan du fråga om Fairtrade. Var är kläderna sydda? Finns det uppförandekod? Hur jobbar företaget med sociala frågor? Visa att du är en medveten konsument som bryr sig och efterfrågar varor som producerats under schyssta förhållanden.

Kontakt

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se