Bilen

Behöver du tvätta bilen? Då finns det en del att tänka på – här hittar du några tips om hur du får din bil ren, samtidigt som du håller miljön fri från kemikalier.

Biltvätt

Biltvätt på gatan är en onödig utsläppskälla. Att tvätta bilen hemma på garageuppfarten kan orsaka utsläpp av kemikalier som är skadliga för miljön. När du skall tvätta bilen är det därför bra om du åker till en automattvätt eller en ”Gör-det-själv-hall”. Där tas det smutsiga vattnet från tvätten hand om och renas.

Att tänka på vid biltvätt:

  • Tvätta bilen i en automattvätt eller i en ”Gör-det-själv-hall”
  • Avsluta biltvätten med att vaxa bilen

Om du trots allt tvättar bilen hemma tänk på följande:

  • Tvätta bilen på ett underlag som grus eller gräs
  • Använd miljöanpassade biltvättmedel

När bilen tvättas på garageuppfarten eller på gatan rinner tvättvattnet ner i gatubrunnarna och ofta rakt ut i närmsta sjö eller vattendrag. Dagvattnet från brunnarna på gatan är inte kopplade till något reningsverk, därför sprids kemikalier och miljöfarliga ämnen rakt ut i naturen.

Om du ändå väljer att tvätta bilen hemma är det bättre att göra det på grus eller gräs då dessa ytor filtrerar bort föroreningarna bättre.

Välj gärna avfettningsmedel och bilschampo som är miljömärkta med Svanen eller Bra Miljöval. De ger mindre miljöproblem och hälsorisker än andra produkter.

Om du behöver använda rostborttagningsmedel är medel med syra miljömässigt bättre än de lösningsmedelsbaserade.

Att avsluta biltvätten med att vaxa bilen innebär att smutsen inte fastnar lika lätt och att bilen inte behöver tvättas lika ofta.

Faktaansvarig: Miljöförvaltningen

Kontakt

Miljöförvaltningen

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefon: 046-359 52 61
E-post: miljoforvaltningen@lund.se