Mathilda Dahlberg blev årets mottagare av Fair trade-framsteget

25 april, 2018

Mathilda Dahlberg har utsetts till årets mottagare av Fairt trade-framsteget. Mathilda har med framgång satsat på att förändra och utveckla utbudet på Högevallsbadets kiosk, Café Corall, med fokus på Fairtrade, ekologiskt och mer hälsosamma alternativ.

Utmärkelsen Fair trade-framsteget är instiftat av styrgruppen för Fairtrade City Lund och går till en arbetsplats, organisation eller person i Lunds kommun som har tagit steg för att konsumera och informera om rättvis handel. Mathilda Dahlberg, ansvarig för kiosken på Café Corall, är årets mottagare av utmärkelsen med följande motivering:

”Styrgruppen för Fairtrade City Lund har utsett Mathilda Dahlberg till mottagare av Fairtrade Framsteget. Mathilda har gjort en framgångsrik satsning i att förändra och utveckla utbudet på Högevallsbadets kiosk Café Corall med fokus på Fairtrade, ekologiskt och mer hälsosamma alternativ. Mathilda visar att det går att skapa ett utbud som både är varierande, roligt och hållbart i ett sammanhang där dessa produkter traditionellt sett inte är lika vanliga. Mathilda är även ansvarig för utomhusbadens kiosker under sommaren 2018 och kommer att sprida Fairtrade- och ekokonceptet ytterligare. Något som gynnar människor i länder med utbredd fattigdom, miljön och invånarna i Lund.”

Mathilda Dahlberg mottar Fair trade-framstegetBildtext: Ulf Nymark, ordförande för styrgruppen Fairtrade City, räcker över diplom till Mathilda Dahlberg. Utmärkelsen delades ut i samband med Moderevolutionen börjar på bomullsfältet som arrangerades under Fashion Revolution Day den 24 april.

Det var under början på 2017 som Måltidsservice tog över driften av Café Corall och Mathilda har sedan dag ett varit fast besluten om att skapa ett utbud som är bra för kunden, för den som producerar varan och för miljön. Till exempel har pommes bytts ut mot rotfruktschips, nästan alla produkter är ekologiska och så finns det ett växande utbud av Fairtrade-märkta alternativ;

- Förutom det självklara, så som kaffe och te, så försöker jag hela tiden hitta nya produkter som är Fairtrade och som passar vårt sortiment. Till exempel kladdkakan, flera av de kylda dryckerna, chokladdryck med mera. Nya produkter som är på väg in är bland annat påsar med nötter. Mycket av det som säljs är sådant som vi bakar eller lagar vi själva, och då är ingredienserna alltid Fairtrade och/eller ekologiska, säger Mathilda Dahlberg.

Vad är det som driver dig i ditt arbete med ekologiskt och Fairtrade?

- Jag vill inspirera och informera människor att göra skillnad för rättvis handel och klimatfrågan genom att välja fika från vårt eko, fairtrade-sortiment. Vara en god förebild med vårt sortiment helt enkelt!

Reaktionerna från besökarna har visst varit lite blandade. Kan du berätta lite mer om det?

- Vi har inte något typiskt cafésortiment för att ligga i en lokal i ett badhus. Men jag vill visa för våra kunder att det finns så mycket mer än bara pommes, godis och läsk. Det känns bra när kunderna ber om läsk och vi kan rekommendera ubuntu colan som är Fairtrade eller crush drickan som är både eko och fairtrade. Vi får väldigt blandade åsikter om vårt sortiment, men i slutändan känns det som att de som ger oss en chans är supernöjda.

I sommar kommer du även att ansvara för utbudet som serveras på kommunens utebad. Vad kan besökarna förvänta sig där?

- Det kommer att göras en stor satsning på ett ökat utbud av ekologiskt och fairtrade på utebaden. Utbudet blir mindre än på Högevallsbadet eftersom att baden har olika förutsättningar i köken, men med försäljning av produkter att vara stolt över.

Vi önskar Mathilda stort lycka till i sitt fortsatta arbete!

Kontakt

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se