Bananambassadören i Lund

31 maj, 2017

Fairtrade city Lund har tioårsjubileum i år. Under jubiléet uppmärksammar vi några av de personer som har engagerat sig för rättvis handel i Lund sedan starten 2007.

Eva Persson styrgruppen FTC Lund

Eva Persson har jobbat Lunds kommun i 40 år och suttit i styrgruppen för Fairtrade City Lund sedan starten för tio år sedan. Eva har blivit ett ansikte som folk associerar till Fairtrade i Lund och kallas ibland för bananambassadören. Ofta har hon varit klädd i banandräkt och pratat med Lundabor, unga och gamla på torgen i Lund. Barnfamiljer kommer ofta fram och vill prata med "bananen".

- Det är häftigt att se utvecklingen under de här åren. Från att nästan ingen visste vad märket var till att folk säger "jag skulle aldrig köpa något annat kaffe än Fairtrade-kaffe". De första åren var det oerhört mycket informationsarbete. Vi stod på Mårtenstorget och Stortorget och pratade med folk. Jag fick gå en utbildning för att bli Fairtrade ambassadör och lära mig frågorna i grunden för att kunna svara på frågor och berätta om varför det är så viktigt med rättvisemärkt.

För Eva var engagemanget i Fairtrade självklart. Hon har alltid brunnit för frågor som rör människors lika värde och säger att hon fick med sig det hemifrån.

- Det var bara så, man tog hand om varandra. Och om Fairtrade - varför skulle jag ha rätt att äta billiga bananer när människor som jobbar på bananodlingarna drabbas av cancer på grund av det?

Så när det startades diskussioner om att Lund skulle ansöka om att diplomeras som Fairtrade City ville Eva gärna representera Naturskolan i Lund i samtalen. Naturskolan har ett nära samarbete med förskolor och skolor i Lund och Eva har varit en självklar länk till pedagoger i Lund.

- Vi samarbetade med projektet EMIL, ekologisk mat i Lund och höll utbildningar för kökspersonal i Lund in Fairtrade, ekologisk mat och ekologiskt fotavtryck. Nästa steg var att hålla utbildningar för pedagoger. När menyerna ändrades är det pedagoger som ska kunna förklara varför för barnens föräldrar.

Evas bästa minnen från de här tio åren är kopplade till möten med människor från andra platser i världen som delar engagemanget för Fairtrade. En gång träffade hon ett engelskt par på Mårtenstorget. De var från Garstang, första staden i världen som blev Fairtrade City. De berättade om hur det finns Fairtrade överallt i staden. En annan upplevelse var att få träffa en bomullsodlare från Kamerun.Eva minns stoltheten i hans röst när han berättade om Fairtrade-premien och att de hade kunnat bygga upp en ny skola.

- Han tittade på mig och höll upp två fingrar i luften och förkunnade stolt att de hade två klassrum.

Kontakt

Kommunkontoret

Postadress: Box 41, 221 00 Lund
Besöksadress: Bruksgatan 22, Lund
Telefon Medborgarcenter: 046-359 50 00
E-post:kommunkontoret@lund.se