Solceller, solfångare
Du behöver inte söka bygglov för att montera solcellspaneler eller solfångare på en villa eller radhus som ligger inom ett detaljplanerat område däremot kan det krävas en anmälan. Solcellspanelerna eller solfångarna måste följa byggnadens form och åtgärderna måste också följa den gällande detaljplanen. Men ska du sätta upp solceller på ett flerbostadshus inom ett detaljplanerat område krävs det bygglov.
I detaljplanen står det bland annat hur byggnader ska användas, utformas och placeras. När du gör en anmälan eller söker bygglov tittar vi alltid på vad detaljplanen säger om din tomt.
Utanför detaljplanerat område krävs det oftast inget bygglov. Undantaget är om det är reglerat i områdesbestämmelserna.
Tänk på att om solcellerna medför en ökad last så att en förstärkning av takkonstruktionen krävs, är själva ändringen av den bärande konstruktion en anmälningspliktig åtgärd. Det är ansvarig konstruktör som avgör om monteringen av solcellerna kräver anmälningspliktig förstärkning.
Det krävs också bygglov för solenergianläggningar på byggnader eller inom områden som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Bygglov krävs i områden med riksintresse. På kulturhistoriskt värdefulla byggnader bedöms det ofta vara olämpligt att montera solceller. Är du osäker på vad som gäller för ditt hus är du välkommen att kontakta stadsbyggnadskontorets bygglovhandläggare.
Information om kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer.
Kommunens energi- och klimatrådgivare hjälper gärna till med övriga råd inför dina solcellsbeslut. Information om gratis energi- och klimatrådgivning.