Pågående projekt

Det händer mycket i Brunnshög! Detta är de byggprojekt som just nu är igång i södra Brunnshög.

Visionsbild över framsidan på Resonas fastighet på Hammocken 3 i södra Brunnshög.Brf Amarillo

Resonas byggnad på Hängmattan 3, Brf Amarillo, är ett terrasshus, vilket innebär att de olika planen får varierande djup. Lägenheterna har mellan 2 och 5 rum. Den minsta lägenheten är 57 kvm och den största 128 kvm. I söderläge finns en gemensam gård med uteplatser under tak eller pergola. Arkitekt är Rolf Bergsten.

Illustration: Resona.

Mer om Brf Amarillo

 

Brf MaxaBrf Maxa

Cirka 50 meter från spårvägshållplatsen i södra Brunnshög bygger Ikano Bostad Brf Maxa. Huset kommer att utrustas med 100 kvadratsmarta och yteffektiva lägenheter, mellan 34 och 85 kvadratmeter stora.

Illustration: Panorama Arkitekter.

Anmäl intresse till Brf Maxa

Hängmattan Brf Verde

Längst söderut i Brunnshög bygger Resona Brf Verde – en välkomnande entré till stadsdelen. Inom kvarteret ryms bostäder med stor variation – ettor till fyror, några i etage, och där lägenheterna i bottenplan får egna entréer. Inuti kvarteret skapas en gård med en blomstrande äng, gemensamt växthus och uteplats för de boende.

Illustration: Krook & Tjäder.

Mer om Brf Verde

Visionsbild av huset ”Det goda vattnet", ritat av Hauschild + Siegel.Det goda vattnet

Granne med Gryningsparken och ett stenkast från spårvägen planeras ett spännande projekt. Vatten i olika former har varit projektets utgångspunkt, både ur hållbarhetsperspektiv och genom tanken om det goda livet. Alla bostäder, totalt 60 stycken bostadsrätter i form av radhus, lägenheter och vindsvåningar, kommer att ha tillgång till gemensam gård, pool och bastu.

Illustration: Hauschild + Siegel.

Läs mer om Det goda vattnet

flygbildForskningsanläggningarna

I konkurrens med flera platser i Europa valdes Lund att stå värd för världens mest kraftfulla neutronkanon – ESS. Anläggningen ska stå helt färdig 2025.
Strax intill har Sverige valt att placera världens starkaste elektronmikroskop, MAX IV, som invigdes i juni 2016.
Den sammanlagda investeringen i forskningsinfrastruktur motsvarar summan för en Öresundsbro, och det är i anslutning till dessa anläggningar som Brunnshög planeras.

Illustration: Henning Larsen Architects.

Futura Futura

I södra Brunnshög uppför Slättö Projektutveckling byggnaden Futura. Huset kommer att rymma 52 bostadsrättslägenheter med takterrasser, balkonger och uteplatser. Fasaderna ska smyckas i sobert kontrasterande ljusa och mörka nyanser, och uttrycka variation genom ett smakfullt utnyttjande av gedigna fasadmaterial som slaget tegel, trä och stora glaspartier.

Illustration: C.F. Møller.

Anmäl intresse till Futura här

 

 

Visionsbild av Kunskapsparken. Kunskapsparken

I övergången mellan Brunnshög och Kungsmarkens naturreservat startade i början av april 2020 entreprenaden av en helt ny park, Kunskapsparken. Parken, som är en del av en av kommunens största parksatsningar någonsin, kommer att vara en grön oas med gott om utrymme för naturliv, rekreation och motion. Med spårvägen blir dessutom landskapet i Kunskapsparken lättillgängligt för hela Lund, där Lundaborna kan uppleva milsvid slättutsikt med möjlighet att promenera ut i landskapet.

Illustration: Mandaworks.

Solbjer BostadKvarteret Solbjer

I södra Brunnshög uppför Solbjer Bostads AB åtta energismarta radhus med varierande putsfasader. Med bland annat solceller och ultralåg fjärrvärme får varje plusenergihus låga driftskostnader. Precis utanför ytterdörren är varje hus försett med en egen laddstolpe – för att ladda upp elbilen, elmopeden eller elcykeln.

Illustration: Jakobsson Pusterla.

 

Visionsbild av fastigheten Solkatten i Brunnshög.Kvarteret Solkatten

I kvarteret Solkatten i södra Brunnshög uppför Bonava ett hus med 169 hyresrätter. Fastigheten ligger på Brunnshögsgatan söder om Gryningsparken. Planerad inflyttning är under tredje kvartalet 2021.

Illustration: Liljewall arkitekter.

 

Visionsbild på Wästbyggs projekt på fastigheten Lagerkransen 3 i centrala Brunnshög.Lagerkransen

I centrala Brunnshög ska Wästbygg bygga ett flerbostadshus med 82 hyreslägenheter. Huset får solceller på taken och en fordonspool med cyklar och bilar med eldrift. Odling ska kunna ske på gårdarna, och balkonger och terrasser gör utesäsongen än mer njutbar. Fasaden blir i tegel och stommen av korslimmat trä för minimal CO2-belastning. Projektet kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

Illustration: Johan Celsing Arkitektkontor.

Mer om Lagerkransen.

Visionsbild av LKP:s mobilitetshus Aurora i södra Brunnshög.Mobilitetshuset Aurora

Ett mobilitetshus är den nya tidens parkeringshus. I ett sådant finns utrymme för olika sorters fordon, som både cyklar och bilar. Kanske håller en bilpool till här och det finns laddstolpar för elbilar. Det kan även finnas verksamheter i huset, till exempel butiker. LKP:s nya mobilitetshus Aurora planeras stå klart under 2020. Även detta mobilitetshus, likt Svane, har ett stort miljöfokus med bland annat solcellspaneler och energilagring.

Illustration: Lloyd’s arkitektkontor.

Illustration av Motel LMotel L

Det 14 våningar höga hotellet Motel L ska – förutom 251 hotellrum – ha kafé och restaurang samt en för allmänheten öppen lobby i bottenplanet. Högst upp i huset, ungefär 127 meter över havet, kommer en skybar att finnas med milsvid utsikt över Lund och den skånska slätten.

Illustration: Panorama Arkitekter.

 

Visionsbild av Nobelparken i centrala Brunnshög. Nobelparken

En slingrande promenadloop som leder löpare, hundägare och flanörer mellan gröna öar och öppna fält. Nobelparken blir en del av naturens skafferi tillsammans med utrymmen för lek och träning. Stadsdelsparken kommer också att fylla en viktig funktion som uppsamlingsplats för dagvatten vid regn.

Illustration: Benjamin Walfridzon Eriksson.

 

Visionsbild av Slättös flerbostadshus Parasollet i södra Brunnshög.Radix

I kvarteret Parasollet i Brunnshög, alldeles intill spårvagnshållplatsen vid Solbjerstorget, bygger Slättö 75 yteffektiva lägenheter på mellan 1 rok och 3 rok. Fastighetens moderna arkitektur varierar i både material och karaktär, och det finns bland annat en cykelpool till de boendes förfogande.

Illustration: White arkitekter.

Om Radix.

Visionsbild på LKF:s kontorsbyggnad i kvarteret Skymningen i södra Brunnshög. Fastigheten ska även innehålla hyresrätter.Skymningen

I hörnet av Solbjersvägen och Brunnshögsgatan bygger LKF ett flerfamiljshus med 49 hyreslägenheter, kommersiella lokaler och kontor. Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.0 på den högsta nivån (Guld). LKF kommer att flytta sina verksamheter från Lilla Tvärgatan och Magistratsvägen till det nybyggda kontoret. Detta är det första kontorsprojektet i den nya stadsdelen.

Illustration: FOJAB.

Om Skymningen på LKF:s webbplats

Xplorion Xplorion

Längs spårvägsgatan i södra Brunnshög uppför LKF byggnaden Xplorion. Huset, som kommer att ha 54 hyreslägenheter, har inriktning på hållbarhet och miljö. El produceras exempelvis lokalt genom solceller och sparas i ett batteri i källaren.

Illustration: LINK Arkitektur.

Mer om Xplorion