Pågående projekt

Det händer mycket i Brunnshög! Detta är de byggprojekt som just nu är igång i södra Brunnshög.

Visionsbild över framsidan på Resonas fastighet på Hammocken 3 i södra Brunnshög.Brf Amarillo

Resonas byggnad på Hängmattan 3, Brf Amarillo, är ett terrasshus, vilket innebär att de olika planen får varierande djup. Lägenheterna har mellan 2 och 5 rum. Den minsta lägenheten är 57 kvm och den största 128 kvm. I söderläge finns en gemensam gård med uteplatser under tak eller pergola. Arkitekt är Rolf Bergsten.

Illustration: Resona.

Mer om Brf Amarillo

 

Brf MaxaBrf Maxa

Cirka 50 meter från spårvägshållplatsen i södra Brunnshög bygger Ikano Bostad Brf Maxa. Huset kommer att utrustas med 100 kvadratsmarta och yteffektiva lägenheter, mellan 34 och 85 kvadratmeter stora.

Illustration: Panorama Arkitekter.

Anmäl intresse till Brf Maxa

 

Visionsbild av huset ”Det goda vattnet", ritat av Hauschild + Siegel.Det goda vattnet

Granne med Gryningsparken och ett stenkast från spårvägen planeras ett spännande projekt. Vatten i olika former har varit projektets utgångspunkt, både ur hållbarhetsperspektiv och genom tanken om det goda livet. Alla bostäder, totalt 61 stycken bostadsrätter i form av radhus, lägenheter och vindsvåningar, kommer att ha tillgång till gemensam gård, pool och bastu.

Illustration: Hauschild + Siegel.

Läs mer om Det goda vattnet

flygbildForskningsanläggningarna

I konkurrens med flera platser i Europa valdes Lund att stå värd för världens mest kraftfulla neutronkanon – ESS. Anläggningen ska stå helt färdig 2025.
Strax intill har Sverige valt att placera världens starkaste elektronmikroskop, MAX IV, som invigdes i juni 2016.
Den sammanlagda investeringen i forskningsinfrastruktur motsvarar summan för en Öresundsbro, och det är i anslutning till dessa anläggningar som Brunnshög planeras.

Illustration: Henning Larsen Architects.

Visionsbild av Kunskapsparken. Kunskapsparken

I övergången mellan Brunnshög och Kungsmarkens naturreservat startade i början av april 2020 entreprenaden av en helt ny park, Kunskapsparken. Parken, som är en del av en av kommunens största parksatsningar någonsin, kommer att vara en grön oas med gott om utrymme för naturliv, rekreation och motion. Med spårvägen blir dessutom landskapet i Kunskapsparken lättillgängligt för hela Lund, där Lundaborna kan uppleva milsvid slättutsikt med möjlighet att promenera ut i landskapet.

Illustration: Mandaworks.

Visionsbild av fastigheten Solkatten i Brunnshög.Kvarteret Solkatten

I kvarteret Solkatten i södra Brunnshög färdigställer Bonava till sommaren 169 hyreslägenheter. Det Svanenmärkta kvarteret ligger på Systemaregatan/ Brunnshögsgatan, söder om Gryningsparken, med gröna omvigningar och en grön innergård. I Solkatten finns ett stort urval av lägenheter om 1–4 rum och kök, från 27–92 kvadrat. Inom kort kommer en visningslägenhet vara klar.

Illustration: Liljewall arkitekter.

Mer om Solkatten.

 

Visionsbild på Wästbyggs projekt på fastigheten Lagerkransen 3 i centrala Brunnshög.Lagerkransen

I centrala Brunnshög ska Wästbygg bygga ett flerbostadshus med 82 hyreslägenheter. Huset får solceller på taken och en fordonspool med cyklar och bilar med eldrift. Odling ska kunna ske på gårdarna, och balkonger och terrasser gör utesäsongen än mer njutbar. Fasaden blir i tegel och stommen av korslimmat trä för minimal CO2-belastning. Projektet kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

Illustration: Johan Celsing Arkitektkontor.

Mer om Lagerkransen.

Visionsbild av LKP:s mobilitetshus Aurora i södra Brunnshög.Mobilitetshuset Aurora

Ett mobilitetshus är den nya tidens parkeringshus. I ett sådant finns utrymme för olika sorters fordon, som både cyklar och bilar. Kanske håller en bilpool till här och det finns laddstolpar för elbilar. Det kan även finnas verksamheter i huset, till exempel butiker. LKP:s nya mobilitetshus Aurora planeras stå klart under 2020. Även detta mobilitetshus, likt Svane, har ett stort miljöfokus med bland annat solcellspaneler och energilagring.

Illustration: Lloyd’s arkitektkontor.

Illustration av Motel LMotel L

Det 14 våningar höga hotellet Motel L ska – förutom 251 hotellrum – ha kafé och restaurang samt en för allmänheten öppen lobby i bottenplanet. Högst upp i huset, ungefär 127 meter över havet, kommer en skybar att finnas med milsvid utsikt över Lund och den skånska slätten.

Illustration: Panorama Arkitekter.

 

Visionsbild av Nobelparken i centrala Brunnshög. Nobelparken

En slingrande promenadloop som leder löpare, hundägare och flanörer mellan gröna öar och öppna fält. Nobelparken blir en del av naturens skafferi tillsammans med utrymmen för lek och träning. Stadsdelsparken kommer också att fylla en viktig funktion som uppsamlingsplats för dagvatten vid regn.

Illustration: Benjamin Walfridzon Eriksson.

 

Visionsbild av Slättös flerbostadshus Parasollet i södra Brunnshög.Radix

I kvarteret Parasollet i Brunnshög, alldeles intill spårvagnshållplatsen vid Solbjerstorget, bygger Slättö 75 yteffektiva lägenheter på mellan 1 rok och 3 rok. Fastighetens moderna arkitektur varierar i både material och karaktär, och det finns bland annat en cykelpool till de boendes förfogande.

Illustration: White arkitekter.

Om Radix.

Visionsbild på LKF:s kontorsbyggnad i kvarteret Skymningen i södra Brunnshög. Fastigheten ska även innehålla hyresrätter.Skymningen

I hörnet av Solbjersvägen och Brunnshögsgatan bygger LKF ett flerfamiljshus med 49 hyreslägenheter, kommersiella lokaler och kontor. Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.0 på den högsta nivån (Guld). LKF kommer att flytta sina verksamheter från Lilla Tvärgatan och Magistratsvägen till det nybyggda kontoret. Detta är det första kontorsprojektet i den nya stadsdelen.

Illustration: FOJAB.

Om Skymningen på LKF:s webbplats