Pågående projekt

Det händer mycket i Brunnshög! Detta är vad som just nu byggs i stadsdelen.

Visualisering av ett hus i ljust tegel.Gryningen 3 – Brf Alba

Granne med Gryningsparken i södra Brunnshög bygger Peab Bostad Brf Alba, 84 nya bostadsrätter i ett kvarter med varierad arkitektur. Ett klimatsmart boende som byggs i hållbara och beprövade material, certifierat enligt Svanen. Som boende erbjuds en bil- och el-cykelpool, en gemensam grön gård och en takterrass med möjlighet för både lek, avkoppling och odling. Inflyttning är planerad till årsskiftet 2023/2024.

Mer om projektet på Peab Bostads hemsida.

Illustration: FOJAB.

Visualisering av Brf LifeBrf Life

Midrocs Brf Life kommer att bestå av 42 Svanenmärkta och välplanerade bostadsrätter, placerade i centrala Brunnshög intill spårvägen, med närhet till service, matbutik och parker. Samtliga lägenheter har balkong, terrass eller uteplats. Huset, som blir Lunds första bilfria bostadsrättsförening, har naturområden runt knuten och ger möjlighet att ta cykeln överallt. Till Brf Life hör också en grön gård med växthus och odlingsrabatter samt ett utegym. I den sociala hubben, SoHub, finns ett allrum med plats för fika och spännande samtal.

Illustration: White arkitekter

Mer om Brf Life.

Visionsbild av huset ”Det goda vattnet", ritat av Hauschild + Siegel.Det goda vattnet

Granne med Gryningsparken och ett stenkast från spårvägen planeras ett spännande projekt. Vatten i olika former har varit projektets utgångspunkt, både ur hållbarhetsperspektiv och genom tanken om det goda livet. Alla bostäder, totalt 61 stycken bostadsrätter i form av radhus, lägenheter och vindsvåningar, kommer att ha tillgång till gemensam gård, pool och bastu.

Illustration: Hauschild + Siegel.

Läs mer om Det goda vattnet

flygbildForskningsanläggningarna

I konkurrens med flera platser i Europa valdes Lund att stå värd för världens mest kraftfulla neutronkanon – ESS. Anläggningen ska stå helt färdig 2025.
Strax intill har Sverige valt att placera världens starkaste elektronmikroskop, MAX IV, som invigdes i juni 2016.
Den sammanlagda investeringen i forskningsinfrastruktur motsvarar summan för en Öresundsbro, och det är i anslutning till dessa anläggningar som Brunnshög planeras.

Illustration: Henning Larsen Architects.

Visionsbild av Kunskapsparken. Kunskapsparken

I övergången mellan Brunnshög och Kungsmarkens naturreservat startade i början av april 2020 entreprenaden av en helt ny park, Kunskapsparken. Parken, som är en del av en av kommunens största parksatsningar någonsin, kommer att vara en grön oas med gott om utrymme för naturliv, rekreation och motion. Med spårvägen blir dessutom landskapet i Kunskapsparken lättillgängligt för hela Lund, där Lundaborna kan uppleva milsvid slättutsikt med möjlighet att promenera ut i landskapet.

Illustration: Mandaworks.

 

 

Visionsbild på Wästbyggs projekt på fastigheten Lagerkransen 3 i centrala Brunnshög.Lagerkransen

I centrala Brunnshög ska Wästbygg bygga ett flerbostadshus med 82 hyreslägenheter. Huset får solceller på taken och en fordonspool med cyklar och bilar med eldrift. Odling ska kunna ske på gårdarna, och balkonger och terrasser gör utesäsongen än mer njutbar. Fasaden blir i tegel och stommen av korslimmat trä för minimal CO2-belastning. Projektet kommer att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld - det första i trä.

Illustration: Johan Celsing Arkitektkontor.

Mer om Lagerkransen.

 

 

Visualisering av OneSixOneSix

Först ut är bland Brunnshögs Arkitektradhus är OneSix av Okodioki. Huset består av tolv lägenheter – sex indivudellt formgivna stadsradhus och sex taklägenheter ovanpå, där varje radhus och lägenhet i sin tur är gestaltad av en egen arkitekt. Mixen av lägenheter och radhus gör att blandningen i huset blir större, jämfört med ett vanligt radhus. Det Svanenmärkta huset byggs helt i trä, med traditionella träfönster och dörrar tillverkade på snickeri.

Illustration: Okidoki

 

Visionsbild av Slättös flerbostadshus Parasollet i södra Brunnshög.Radix

I kvarteret Parasollet i Brunnshög, alldeles intill spårvagnshållplatsen vid Solbjerstorget, bygger Slättö 75 yteffektiva hyresrätter på mellan 1 rok och 3 rok. Fastighetens moderna arkitektur varierar i både material och karaktär, och det finns bland annat en cykelpool till de boendes förfogande.

Illustration: White arkitekter.

Om Radix.

Visionsbild på LKF:s kontorsbyggnad i kvarteret Skymningen i södra Brunnshög. Fastigheten ska även innehålla hyresrätter.Skymningen

I hörnet av Solbjersvägen och Brunnshögsgatan bygger LKF ett flerfamiljshus med 49 hyreslägenheter, kommersiella lokaler och kontor. Projektet ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.0 på den högsta nivån (Guld). LKF kommer att flytta sina verksamheter från Lilla Tvärgatan och Magistratsvägen till det nybyggda kontoret. Detta är det första kontorsprojektet i den nya stadsdelen.

Illustration: FOJAB.

Om Skymningen på LKF:s webbplats