Färdiga projekt i Brunnshög

Här presenteras de avslutade byggprojekten i Brunnshög. Projektens namn är samma som fastigheten de ligger på.

Bild på Brf VerdeBrf Verde

Längst söderut i Brunnshög har Resona byggt Brf Verde – en välkomnande entré till stadsdelen. Inom kvarteret ryms bostäder med stor variation – ettor till fyror, några i etage, och där lägenheterna i bottenplan får egna entréer. Inuti kvarteret finns en gård med en blomstrande äng, gemensamt växthus och uteplats för de boende.

 

 

Bild på Futura i södra BrunnshögFutura

I södra Brunnshög uppför Slättö Projektutveckling byggnaden Futura. Huset kommer att rymma 52 bostadsrättslägenheter med takterrasser, balkonger och uteplatser. Fasaderna ska smyckas i sobert kontrasterande ljusa och mörka nyanser, och uttrycka variation genom ett smakfullt utnyttjande av gedigna fasadmaterial som slaget tegel, trä och stora glaspartier.

 

 

Foto på LKF:s hyresfastighet Hammocken i södra Brunnshög.Hammocken 1

Utmed Brunnshögsgatan och längs med spårvägen ligger LKF:s bostadshus Hammocken. Huset är uppdelat i fyra trapphus och innehåller 105 hyresrätter på 1–4 rum och kök. I huset finns också en förskola med innergård, som även kan användas av hyresgästerna.

Foto: Michael Svensson, LKF

Derome RadhusHängmattan 2

I anslutning till Brunnshögsgatan har Derome Mark & Bostad uppfört fem radhus i plusenergiteknik. De klimatsmarta radhusen är 143 kvm stora vardera, har solceller installerade på taken, egen trädgård och är genomgående byggda i gedigna och miljöriktiga material – trä med tegel- och putsfasad.

Solbjer BostadKvarteret Solbjer

I södra Brunnshög har Solbjer Bostads AB uppfört åtta energismarta radhus med varierande putsfasader. Med bland annat solceller och ultralåg fjärrvärme får varje plusenergihus låga driftskostnader. Precis utanför ytterdörren är varje hus försett med en egen laddstolpe – för att ladda upp elbilen, elmopeden eller elcykeln.

Illustration: Jakobsson Pusterla.

 

ParasolletParasollet 1

I januari 2019 stod södra Brunnshögs första hus, Parasollet, klart. Huset, som är byggt av Svenska Studenthus, är Sveriges första Svanenmärkta studentboende och rymmer 120 lägenheter. Parasollet är byggt i trä och taket har klätts in i solceller. Dessa kopplas till ett avancerat batteri, där energiöverskottet lagras för att kunna användas senare. I huset finns också – i direkt anslutning till den egna bostaden – e-handelsboxar installerade för boende att hämta och lämna tillbaka sina beställda varor.

Foto som visar de fyra radhus som Derome byggt på fastigheten Solbjer 4 i Brunnshög.Solbjer 4

I april 2020 stod Deromes andra etapp i Brunnshög klar. De klimatsmarta radhusen, alla med egen trädgård, är byggda i trä och har både tegelfasad och putsad fasad. Husen är utrustade med solpaneler och är så kallade plusenergihus, vilket betyder att de skapar mer energi än de gör av med.

SolvändanSolvändan 1

I södra Brunnshög står Solvändan 1. Huset, som är byggt av PEAB, har 33 bostadsrättslägenheter i olika storlekar och utformning. På husets lummiga och grönskande gård odlas ätbara och njutbara växter som varieras efter årstid. Under årets regniga dagar leds dagvattnet fram genom de snirkliga och synliga lederna, och samlas delvis upp i stora behållare för att användas senare.

Bild på XplorionXplorion

Längs spårvägsgatan i södra Brunnshög har LKF uppfört byggnaden Xplorion. Huset, som har 54 hyreslägenheter, har inriktning på hållbarhet och miljö. El produceras exempelvis lokalt genom solceller och sparas i ett batteri i källaren.