Färdiga projekt i Brunnshög

Här presenteras de avslutade byggprojekten i Brunnshög. Projektens namn är samma som fastigheten de ligger på.

Bild på bostadshuset AmarilloBrf Amarillo

Resonas byggnad på Hängmattan 3, Brf Amarillo, är ett terrasshus, vilket innebär att de olika planen har varierande djup. Lägenheterna har mellan 2 och 5 rum - den minsta är 57 kvm och den största 128 kvm. I söderläge finns en gemensam gård med uteplatser under tak eller pergola. 

 

Bild på bostadshuset Brf MaxaBrf Maxa

Cirka 50 meter från spårvägshållplatsen Solbjer har Ikano Bostad byggt Brf Maxa. Huset är utrustat med 100 kvadratsmarta och yteffektiva lägenheter, mellan 34 och 85 kvadratmeter stora, och har solceller på taket, en cykelverkstad och odlingslådor på innergården.

 

Bild på bostadshuset Brf VerdeBrf Verde

Längst söderut i Brunnshög har Resona byggt Brf Verde – en välkomnande entré till stadsdelen. Inom kvarteret ryms bostäder med stor variation – ettor till fyror, några i etage, och där lägenheterna i bottenplan får egna entréer. Inuti kvarteret finns en gård med en blomstrande äng, gemensamt växthus och uteplats för de boende.

 

 

Bild på Futura i södra BrunnshögFutura

I södra Brunnshög har Slättö Projektutveckling uppfört Futura. Huset rymmer 52 bostadsrättslägenheter med takterrasser, balkonger och uteplatser. Fasaderna är smyckade i sobert kontrasterande ljusa och mörka nyanser, och uttrycker variation genom ett smakfullt utnyttjande av gedigna fasadmaterial som slaget tegel, trä och stora glaspartier.

 

 

Foto på LKF:s hyresfastighet Hammocken i södra Brunnshög.Hammocken 1

Utmed Brunnshögsgatan och längs med spårvägen ligger LKF:s bostadshus Hammocken. Huset är uppdelat i fyra trapphus och innehåller 105 hyresrätter på 1–4 rum och kök. I huset finns också en förskola med innergård, som även kan användas av hyresgästerna.

Foto: Michael Svensson, LKF

Bild på radhuset HängmattanHängmattan 2

I anslutning till Brunnshögsgatan har Derome Mark & Bostad uppfört fem radhus i plusenergiteknik. De klimatsmarta radhusen är 143 kvm stora vardera, har solceller installerade på taken, egen trädgård och är genomgående byggda i gedigna och miljöriktiga material – trä med tegel- och putsfasad.

 

Bild på mobilitetshuset AuroraMobilitetshuset Aurora

Ett mobilitetshus är den nya tidens parkeringshus. I ett sådant finns utrymme för olika sorters fordon, som både cyklar och bilar. En bilpool kan finnas här och det finns laddstolpar för elbilar. I bottenplan finns även plats för butiker. 

 

Bild över Gryningsparken där Motel L reser sig i bakgrundenMotel L

Det 14 våningar höga hotellet Motel L har 251 hotellrum, kafé och restaurang samt en för allmänheten öppen lobby i bottenplanet. Högst upp i huset, ungefär 127 meter över havet, finns en skybar med milsvid utsikt över Lund och den skånska slätten.

Flygfoto över NobelparkenNobelparken

En slingrande promenadloop som leder löpare, hundägare och flanörer mellan gröna öar och öppna fält. Nobelparken är en del av naturens skafferi tillsammans med utrymmen för lek och träning. Stadsdelsparken fyller också en viktig funktion som uppsamlingsplats för dagvatten vid regn.

Foto: Perry Nordeng.

 

ParasolletParasollet 1

I januari 2019 stod södra Brunnshögs första hus, Parasollet, klart. Huset, som är byggt av Svenska Studenthus, är Sveriges första Svanenmärkta studentboende och rymmer 120 lägenheter. Parasollet är byggt i trä och taket har klätts in i solceller. Dessa kopplas till ett avancerat batteri, där energiöverskottet lagras för att kunna användas senare. I huset finns också – i direkt anslutning till den egna bostaden – e-handelsboxar installerade för boende att hämta och lämna tillbaka sina beställda varor.

Foto som visar de fyra radhus som Derome byggt på fastigheten Solbjer 4 i Brunnshög.Solbjer 4

I april 2020 stod Deromes andra etapp i Brunnshög klar. De klimatsmarta radhusen, alla med egen trädgård, är byggda i trä och har både tegelfasad och putsad fasad. Husen är utrustade med solpaneler och är så kallade plusenergihus, vilket betyder att de skapar mer energi än de gör av med.

 

Bild på tegelfasad i olika nyanser. I förgrunden syns rosa blommor.Solkatten

I södra Brunnshög har Bonava byggt 169 hyreslägenheter. Det Svanenmärkta kvarteret ligger på Systemaregatan/ Brunnshögsgatan, söder om Gryningsparken, med gröna omvigningar och en grön innergård. I Solkatten finns ett stort urval av lägenheter om 1–4 rum och kök, från 27–92 kvadrat.

 

 

 

Bild på radhuset SoluppgångenSoluppgången

Med visionen om att det ska vara enkelt och njutbart att leva klimatsmart har Solbjer Bostad uppfört åtta plusenergiradhus. Den välisolerade konstruktionen, solceller och ultralåg fjärrvärme gör att driftkostnaden blir låg och att husen genererar mer energi än vad de gör av med. Soluppgången innehåller flera andra innovativa energibesparande åtgärder – bland annat en avloppsvärmeväxlare gör att värmen från använt varmvatten återanvänds.

 

SolvändanSolvändan 1

I södra Brunnshög står Solvändan 1. Huset, som är byggt av PEAB, har 33 bostadsrättslägenheter i olika storlekar och utformning. På husets lummiga och grönskande gård odlas ätbara och njutbara växter som varieras efter årstid. Under årets regniga dagar leds dagvattnet fram genom de snirkliga och synliga lederna, och samlas delvis upp i stora behållare för att användas senare.

Bild på XplorionXplorion

Längs spårvägsgatan i södra Brunnshög har LKF uppfört byggnaden Xplorion. Huset, som har 54 hyreslägenheter, har inriktning på hållbarhet och miljö. El produceras exempelvis lokalt genom solceller och sparas i ett batteri i källaren.

Xplorion har blivit utsett till Årets Bygge i kategorin bostäder av Byggindustrin och Årets klimatsmarta boende av Sveriges Allmännytta.