Nyheter

December

2020-12-21

Upplev spännande konstverk

Det är drygt en vecka sedan Sveriges första spårväg på 100 år invigdes. Att Lund fått ett klimatsmart och modernt trafikslag firar vi genom Brunnshögs konststråk – en serie utomhuskonstverk som är på tillfälligt besök i stadsdelen.

2020-12-16

Pendlarparkeringen står klar

Nu är Lunds första infartsparkering vid spårvagnsstationen Brunnshögstorget klar. Det sammanfaller väl med spårvägens trafikstart och nu kan drygt hundra bilister ställa sin bil och ta spårvagn in till centrum. För pendlare som hellre vill fortsätta sin resa på cykel finns låsbara cykelboxar i anslutning till den nya parkeringen.

2020-12-14

Entrén till Brunnshög kan byggas klart

Byggnadsnämnden i Lunds kommun har antagit detaljplanen för Portkvarteren som möjliggör att Brunnshögs entrébebyggelse kan fortsätta utvecklas. Detaljplanen innebär att området får liv och gatorna som leder till Brunnshögstorget kan byggas klara.

2020-12-09

Byggstart för ett annorlunda hus

Nu har den flerfaldigt prisbelönade arkitekten Cord Siegel och Paulssons Fastigheters projekt Det Goda Vattnet börjat byggas i södra Brunnshög.

2020-12-08

Ny pendlarparkering i Brunnshög

Från och med att spårvägen börjar trafikeras den 13 december finns ett nytt pendlingsalternativ för de som dagligen tar sig in till Lund med bil.

2020-12-07

Vad händer när spårvägen går i trafik?

I år är som bekant ett speciellt år. Lund ska för första gången i stadens tusenåriga historia bli en spårvägsstad. Detta skulle firas med pompa och ståt, tänkte vi. Så blir det så klart inte. Men även om en pandemi påverkar oss här och nu kommer spårvägen att finnas kvar, även i framtiden.

2020-12-04

Du är inbjuden till spårvägsinvigningen den 12 december

Spårvägen i Lund invigs den 12 december med ett helt digitalt program som publiceras på Lunds kommuns och Skånetrafikens digitala kanaler.

November

2020-11-25

Xplorion utsett till Årets klimatsmarta boende

Branschorganisation Sveriges Allmännytta har belönat Xplorion med den prestigefyllda utmärkelsen. LKF:s byggnad har tagit ett viktigt steg mot ett klimatsmart boende, menar juryn.

Oktober

2020-10-16

Spaden i marken för Brunnshögs andra etapp

Resan mot ett färdigt Brunnshög tog i dag ett kliv framåt. Nu har nämligen den framtida stadsdelens andra utbyggnadsetapp – centrala Brunnshög – påbörjats.

2020-10-05

Markanvisningstävling: Parkkvarteren20

Nu försätter utbyggnaden av andra etappområdet, centrala Brunnshög. I dag bjuder vi in till markanvisningstävlingen Parkkvarteren20: Tre byggrätter i Brunnshögs nav, med direkt tillgång till högklassig parkmiljö och spektakulära projekt.

September

2020-09-29

Ett första möte för första byggemenskapen

I går togs ett stort steg mot förverkligandet av den första byggemenskapen i Lund. De framtida grannarna i Brunnshög träffades för första gången och styrelse, revisor samt styrelseordförande valdes.

2020-09-22

Inbjudan till byggaktörer: Tre byggrätter på toppläge

Tre byggrätter i Brunnshögs nav, med direkt tillgång till högklassig parkmiljö och spektakulära projekt. Den 5 oktober skickar vi ut inbjudan till nästa markanvisningstävling i Brunnshög: Parkkvarteren.

2020-09-09

Soporna sugs under jorden i Brunnshög

Med en hastighet av 70 kilometer i timmen försvinner dina sopor från jordens yta. Det blir verklighet när den nya sopsugen i Brunnshög står klar. Då kommer sophanteringen till största delen att ske under jord.

Augusti

2020-08-27

Nu skejtas det i Brunnshög

En ny skejtpark har tagit form i Lund. Precis invid den framtida spårvägshållplatsen Brunnshögstorget finns nu fem separata hinder samt en större och mindre ramp.

2020-08-19

Jämställdhetsprojektet Equalizer invigt på skolor i Lund

Cirkuspallar, ping-out och ett ”oseriöst utegym” – det är några av de nya aktiviteterna som elever på Östratornskolan och Fäladsgården får prova på när de kommer tillbaka efter sommarlovet. De nya aktiviteterna ingår i forskningsprojektet Equalizer, som har som mål att locka till mer fysisk aktivitet och rörelseglädje på skolgårdarna. Erfarenheter från projektet ska tillvaratas, där flera nya prototyper kommer att skapas och ingå i en aktivitetsyta i Brunnshög som är öppen för alla Lundabor.

Juli

2020-07-07

Utomhusutställning om projekten i Brunnshög

Vad byggs i Brunnshög? Det har du möjlighet att ta reda på genom den utomhusutställning som nu står uppställd i Brunnshög.

2020-07-02

Spårvägsinvigningen blir den 12 december 2020

Nu är det knappt ett halvår kvar till den planerade spårvägsinvigningen i Lund. I dag ges en första glimt av upplägget, där aktörerna i spårvägsstråket bland annat bjuds in till att vara med och arrangera firandet. Skriv in den 12 december i kalendern!

Juni

2020-06-25

Webbinarium 30 juni om rörelse i staden

På samma sätt som mycket annat har flyttat ut på nätet denna vår gör också årets Almedalsvecka det. Under hashtaggen #iställetföralmedalen händer en massa saker mellan 29 juni och 3 juli.

2020-06-15

Visste du detta om MAX IV och ESS?

Alla dessa krångliga begrepp, som spallation, synkrotronljus, protoner, neutroner, acceleratorer med mera – vad betyder de egentligen? Och vad skiljer MAX IV från ESS?

2020-06-03

Läs vårt senaste nyhetsbrev

Nu finns ett nytt nyhetsbrev från oss i Brunnshögsprojektet. Där berättar vi bland annat att byggverksamheten tuffar på för fullt, även om en del annat har ställts på ända under denna annorlunda vår.

Maj

2020-05-27

Ny broschyr om hållbarhet

I framtidens stad ställs helt andra krav på hållbarhet än i dag. Brunnshög ska vara ett europeiskt föredöme, en pionjär som står längst fram i utvecklingen. Vi har tagit fram en broschyr som sammanfattar de konkreta planer, initiativ och engagemang som bidrar till att göra Brunnshög hållbart – på riktigt.

2020-05-11

Wästbygg och Lansa uppför miljöbyggnad i trä i Brunnshög

Lansa Fastigheter och Wästbygg Projektutveckling har tecknat avtal om att uppföra ett unikt bostadsprojekt i Brunnshög. Fastigheten, med 82 lägenheter och en lokal, kommer att uppföras helt i korslimmat trä och är projekterad för att klara certifiering enligt Miljöbyggnad Guld. Byggstart sker efter semestern.

2020-05-06

Klartecken i kommunstyrelsen i dag för byggemenskap och äldreboende

Kommunstyrelsen fattade i dag beslut om markanvisning för byggemenskap i södra Brunnshög och markreservation till LKF för äldreboende i centrala Brunnshög.

April

2020-04-17

Nytt bostadshus planeras vid Gryningsparken

Peab köper en bostadsbyggrätt av Lunds kommun för cirka 37 miljoner kronor. Det beslöt tekniska nämnden i Lunds kommun efter sitt sammanträde den 15 april.

2020-04-16

Klartecken för Lunds första byggemenskap

Lund kan få en helt ny bostadsform. Den 15 april gav tekniska nämnden klartecken för markanvisning till en byggemenskap i Brunnshög.

2020-04-06

Nu anläggs Lunds nya stora park

En stor park, motsvarande 30 fotbollsplaner, som ska fläta samman stadsmiljön med den öppna skånska slätten. I dag börjar anläggandet av Kunskapsparken – en del av den största parksatsningen någonsin i Lund.

Mars

2020-03-30

Öppet hus 2 april inställt

Inbjudan till öppet hus i vårt showroom den 2 april har gått ut till boende i Brunnshög. På grund av rådande coronasituation är detta möte tyvärr inställt.

2020-03-16

Kortfilm om Brunnshög

Förra veckan kunde Lundabor och besökare i stan se sju olika Brunnshögsbudskap på stortavlor. Nu lanserar vi även en kort film med budskap från Brunnshög.

2020-03-08

Brunnshögsbudskap på vift på stan

Under vecka 11 sprider vi sju budskap om det framtida Brunnshög på Lunds kommuns stortavlor.

Februari

2020-02-27

Miljövänlig betongstomme rest i Brunnshög

I södra Brunnshög är nu Resonas miljövänliga betongstomme på plats. Det är i västgötska Götene som betongelementen tillverkas.

2020-02-14

Entrén till centrala Brunnshög börjar ta form

Precis norr om Solbjersvägen i Brunnshög ska varierade kvarter med plats för runt 300 nya bostäder och 150 arbetsplatser växa fram. Under gårdagen beslutade byggnadsnämnden att skicka förslaget till detaljplan för området på samråd.

2020-02-10

Spårvagnarna börjar rulla lagom till lucia

Från och med den 13 december kan man börja åka spårvagn mellan Lund C och ESS. Detta står klart efter det senaste sammanträdet i den politiska styrgruppen för Spårväg Lund C–ESS.

Januari

2020-01-27

Informationsmöte för boende i Brunnshög

Lunds kommun är på plats i Brunnshög torsdagen den 30 januari för att träffa boende, berätta mer om stadsdelen och svara på frågor om Brunnshögs utveckling.

2020-01-23

Hage – en urban trädgård i Brunnshög

Grundfundamentet för Råängens projekt Hage anläggs just nu på Lunds domkyrkas mark i Brunnshög.

2020-01-10

Markanvisning till Serneke godkänd av kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen har nu beslutat att godkänna ett markanvisningsavtal till företaget Serneke gällande del av fastigheten Östra Torn 27:2. Den ligger i det område där Brunnshögstorget kommer att byggas.

2020-01-09

Resona bygger fler bostadsrätter

Innan 2019 var till ända hann Resona starta ännu ett projekt i södra Brunnshög. På fastigheten Hängmattan 3 byggs nu 27 lägenheter i det som ska bli Brf Amarillo.