Hållbarhetsveckan: Mer ätbart i staden!

5 maj, 2021

Följ med på en digital rundtur i Nobelparken, den nya ovala parken som ligger mitt i hjärtat av Brunnshög! Den 3,8 hektar stora stadsdelsparken kommer med tiden utvecklas till ett naturens skafferi med gröna öar med dignande frukter, bär och nötter.

Landskapsarkitekt och enhetschef Clara Lundqvist på Lunds kommuns park- och naturkontor berättar om parkens utformning och funktion som stadsdelspark. Kommunens odlingssamordnare Janine Österman hjälper oss att botaniserar bland de ”ätbara öarna” där bl.a. favoriter som äppelträden Aroma och Filippa, buskar av blåbärstry, såväl som mer exotiska inslag som pekanhickori träd sakta men säkert etablerar sig.
 
Vi får också höra om hur Lunds kommun aktivt jobbar med att föra in växtmaterial med ätbara inslag, med stor variation och artrikedom i kommunens gröna rum. På så sätt skapas förutsättningar för skörd under en lång säsong samtidigt som vi främjar en biologisk mångfald.
 
Hållbarhetsveckan, som den här filmen är en del av, är ett årligt event i Lund där universitetet, Lunds kommun och andra intresserade fyller en vecka med aktiviteter kring hållbarhet! Det är en vecka med diskussion och aktion, allvarliga frågeställningar och hoppfulla framtidsvisioner.

Relaterad information