Vad händer når spårvägen går i trafik?

7 december, 2020

I år är som bekant ett speciellt år. Lund ska för första gången i stadens tusenåriga historia bli en spårvägsstad. Detta skulle firas med pompa och ståt, tänkte vi. Så blir det så klart inte. Men även om en pandemi påverkar oss här och nu kommer spårvägen att finnas kvar, även i framtiden.

Vi menar att en spårväg i trafik är något som är värt att fira, på ett corona-säkert sätt. Därför har vi placerat ut en serie utomhuskonstverk i anslutning till spårvägshållplatserna, som kommer att stå kvar ett tag.

Vi hoppas att ni ska tycka att det är intressanta och spännande verk som just nu finns i Brunnshög och områdena runtomkring. Och kom ihåg: res inte kollektivt upp till Brunnshög – gå, cykla eller ta bilen i stället. Spårvagnarna finns som sagt kvar, även efter pandemin.

VAD? Ett konststråk längs spårvägen med en serie konstverk som placerats utomhus.

NÄR? Från den 13 december och ca en månad framåt.

VAR? Över hela Brunnshög.

Karta över konststråket i Brunnshög

Nedan följer en kort presentation över verken som kommer att finnas i Brunnshög.

ÅKERHOLMEN
Brunnshög har fått ett nytt landmärke. Högt upp på en kulle, i anslutning till Brunnshögstorget, står Åkerholmen – ett verk av Karlsson/Lauri Arkitekter. Det består av återvunna rör från spårvägsbygget som sätts i marken och bildar en form av skog, av rör. Den starkt gula färgen i kombination med att de ca 300 rören sticker upp cirka fem meter upp i luften gör att Åkerholmen syns från långa avstånd. Så, nästa gång du tittar efter Brunnshög, leta efter en gul skog.

 

LIV & SÄLLSAMHETER
Lundakonstnärerna Karin Wibergs skulpturer och Ida Magntorns fotografier leker med tankar och perspektiv. De skapar tillsammans en rumslighet som bjuder in betraktaren, mellan det två- och tredimensionella.

Såhär beskriver konstnärerna sina verk:

”Skulpturerna är människor och djur som ser dig. De funderar, undrar vad som sker, undrar vad du tänker där innerst inne. Djur som har människors blick, människor med ett djurs undran.

Bildernas skira lätthet skapar egna transparenta rum att utforska mellan här, då och långt borta. Ett poetiskt gränsland.”

 

PYLONERNA
Tygskulptörerna DecoDarlings har byggt en installation som består av fyra torn, som sträcker sig sex meter upp i luften. De är tillverkade av färgstarka strechtyger med spännande mönster och former som kommer att ljussättas– ett ljus i mörkret.

Med Pylonerna vill skulptörerna belysa att mycket kommer att hända på ett område som i dag är en byggarbetsplats. Verket ska symbolisera något nytt, en mystik där tanken är att betraktaren ska förstå att något nyskapande händer här i Brunnshög, som i framtiden huserar 40 000 boende och arbetande.

 

MEHR LICHT!
Sedan 2015 har Lina Selanders verk visats på MAX IV:s fasad. Mehr Licht! består av 1600 lampor, på en 15 meter hög och 9 meter i bred yta, som blinkar fram det över nio timmar långa verket, kapitel för kapital, från solnedgång till soluppgång.

Såhär säger konstnären om sitt verket:

”Jag ville absolut använda husets fasad så att alla människor skulle få tillgång till verket. Och jag ville redan från början att det skulle bli ett signum för platsen, något monumentalt. Jag tänkte – och tänker – alldeles speciellt på de människor som dagligen passerar byggnaden i bil på vägen utanför. Här finns möjligheten för alla att få, eller uppleva, sin egen berättelse när de åker förbi. Genom att verket består av kapitel men inte i någon kronologisk ordning och att vissa scener upprepas så tänker jag att berättelsen på så sätt byggs på kontinuerligt över tid, för varje enskild person.”

 

HAGE
I Råängen står det permanenta verket Hage – en inhägnad trädgård där människor kan samlas, umgås, prata och utbyta tankar och idéer. Verket, som är framtaget av arkitekterna Brendeland & Kristoffersen och står helt färdigt under våren 2021, spinner vidare på idéerna kring de engelska trädgårdsstäderna från slutet av 1800-talet.

Såhär beskriver Brendeland & Kristoffersen HAGE:

”Vi vill gärna beskriva vårt projekt som ett avbrott. Ett avbrott i landskapet. Et framtida avbrott från bebyggelsen. En plats där man kan mötas, samlas och prata.”

Läs mer om HAGE här.

 

LABYRINTEN
På Science Village står Labyrinten – ett verk av Jeanette Gostomski som under sommaren huserade i Helsingborg på uppdrag av Dunkers kulturhus. Det består av 72 vita trästolpar som står 6 meter över markytan, där konstnären anpassat stolparna efter miljön och bildat en intressant volym. Labyrinten finns på vad som i framtiden ska bli Rydbergs torg och är synlig från spårvägshållplatsen ESS.

 

Lysande blommor och skinande tyger på Ideontorget
Det är inte bara i Brunnshög som det händer saker. Ideontorget kommer att lysa upp genom en ljusinstallation som består av fem meter höga blommor och stora belysta tygstycken. De stora lysande blommorna är skapade av konstnärerna i Utskottet och tyginstallationerna är framtagna av DecoDarlings. De ska tillsammans symbolisera allt spännande som sker på Ideon-Mediconområdet när det gäller innovation, ny teknik och life science.

Installationerna på Ideontorget finns kvar till sista februari 2021.

Relaterad information