Närmare till spårvägen än till bilen

26 juni, 2019

Vid kanten av en stor grop står Ulf Malmqvist och tittar ner på vad som sedan ska bli hans nya hem.

Ulf vid Brf Maxa

Sommarsolen lyser över den nya stadsdelen Brunnshög, där stora schakt samsas med byggnadsställningar och färdiga hus där människor har flyttat in. För Ulfs del blir det inflyttning sensommaren 2021. Han ska bo på andra våningen i en trea i Ikano Bostads Brf Maxa – cirka 50 meter från spårvägshållplatsen Solbjer.

– Jag bor i närheten av Brunnshög redan idag och tycker om att leva här i de högre delarna av Lund. En arbetskamrat köpte lägenhet i Västra hamnen i Malmö och jag blev intresserad av att kanske finna något nytt jag också. Då hittade jag Ikano Bostads Brf Maxa och tyckte att det skulle passa mig. Det fanns två olika planlösningar för treor som jag kunde välja mellan, och hela området får en egen, spännande karaktär, säger Ulf.

Ulf vid Brf Maxa
Ulf Malmqvist flyttar in under 2021

Spårvägen var ett av skälen till att han valde Brunnshög.

– Jag tror att detta blir ett bekvämt boende och jag ser fram emot att bo i en tyst lägenhet i ett modernt hus. Lägenheten har en stor balkong i sydväst. Även spårvägen blir tyst, och eftersom spårvagnarna går regelbundet behöver jag inte anpassa mig utan kan bara gå ner till hållplatsen. Jag får närmare till spårvägen än till bilparkeringen. Det område jag bor i idag har mer en karaktär av sovstad. I Brunnshög ska det finnas restauranger och butiker, vilket gör stadsdelen mer levande. Det blir som en liten by och du behöver inte alltid ta dig till stan.

Grop vid Brf Maxa
Idag en grop – i framtiden ett hem.

Idag ligger Brunnshög i utkanten av Lund, men Ulf tror att fler kommer att upptäcka stadsdelen när restauranger och kaféer kommer på plats både i bostadsområdet och i forskarbyn Science Village, som ska ligga mellan forskningsanläggningarna MAX IV och ESS. Även den 21 hektar stora Kunskapsparken som ska anläggas i Brunnshög kommer att locka Lundabor med friluftsliv och träningsmöjligheter.

– Det känns som att Brunnshög blir ett stabilt boendealternativ med de båda forskningsanläggningarna i närheten. Här kan du bo länge. Det ska bli spännande att se hur Brunnshög utvecklas.

Spårvägssträckning
Spårvägen sträcker sig hela vägen genom Brunnshög och är täckt av gräs utom på hållplatserna, där det är gatsten i spårområdet.

Text/foto: Kristina Strand Larsson.