Länk till startsidan

”Vi arbetar mycket tillsammans och får stöd med det administrativa”

Salomon de Leeuw är socionom och arbetar som socialsekreterare med att möta de lundabor som behöver ekonomiskt bistånd samt stöd för att på sikt kunna bli självförsörjande.

Redan under studietiden började Salomon arbeta som socialsekreterare, först i Malmö och sedan här i Lund.

– Jag gillar upplägget här i Lund, att vi har ekonomihandläggare som gör mycket av de löpande arbetsuppgifterna kring ekonomiskt bistånd, säger Salomon de Leeuw. Det ger oss socialsekreterare mer tid att organisera de olika insatser som våra klienter behöver. Det är en trevlig arbetsplats. Vi arbetar i team och lär känna kollegorna bra eftersom vi arbetar mycket tillsammans. Det öppna kontorslandskapet bidrar till att det är lätt att prata med kollegorna.

Kollegorna ger stöd och perspektiv

Förutom ett gediget introduktionsprogram för alla nyanställda så har enheten regelbundna teamträffar och tvärgrupper där kollegorna kan mötas och diskutera olika frågor.

– Det är ett bra sätt att lära sig mer och gör att du får perspektiv på hur andra gör och resonerar i olika situationer, förklarar Salomon. Det finns även introduktionsutbildningar inom allt från metoden MI till hur socialsekreterarna inom utredning arbetar med beroendefrågor.

Nyanställda socialsekreterare skickar inledningsvis alla sina beslut till förste socialsekreterare, för att de ska kunna känna sig trygga i att de tagit rätt beslut.

– När du arbetar med ekonomiskt bistånd har du väldigt mycket makt över individens liv och ska hela tiden göra bedömningar som är rättvisa och korrekta, säger Salomon de Leeuw. Det kan kännas svårt när du är ny. Då är det skönt att kunna få stöd av kollegorna.

Två socialsekreterare samarbetar framför en dator

Guldkant att göra nytta för någon

Salomon berättar att han alltid varit intresserad av ekonomi och även läst det ämnet på universitetet, utöver socionomprogrammet.

– Jag tycker att det är intressant att få inblick i hur människor tänker ekonomiskt för att klara sin privatekonomi. Många som har läst socionomprogrammet har inställningen att de vill hjälpa människor. För min del har det mest handlat om att kunna ha ett intressant och givande arbete, sedan är det guldkant om jag kan göra nytta för någon. Det är tydligt att de som blir självförsörjande får en helt annan livstillvaro, de slipper att vara beroende av oss och ansöka om pengar varje månad.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?