Hanna Thelin, SFI-lärare

Hanna Thelin är lärare i svenska för invandrare (SFI) på Komvux i Lund och tycker att mötet med eleverna är det allra roligaste.

Hanna ThelinVem är du?

Jag har bott länge i Lund, och är uppväxt i Södra Sandby. Här på Komvux började jag jobba som timanställd år 2003, i samma roll som i dag SFI-lärare. Jag började faktiskt jobba i Lunds kommun som 15-åring, allra först som kokerska på en förskola, jag tror det var Papegojan borta vid Polhem. Sedan dess har jag jobbat i Lunds kommun till och från. Innan jag utbildade mig till lärare, jobbade jag bland annat i äldrevården, kök, förskola och med städning. Det var enkelt när man väl hade fått in en fot.

Vad tycker du bäst om med Lund?

Jag älskar Lund! Lund är lagom stort och liksom hanterbart. Man kan cykla överallt och kommer enkelt åt hela centrum.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det roligaste i jobbet är mötet med eleverna. Jag undervisar elever med relativt låg studiebakgrund, så varje gång eleven förstår ett visst sammanhang eller ord som jag lär ut så får man en liten kick, man blir jätteglad när eleven lyckas. Jag trivs jättebra, jag är på en fantastisk arbetsplats med bra kollegor och personer från alla delar av världen. Man blir klok när man träffar människor som tänker annorlunda än sig själv.

Hur ser du på möjligheterna att utvecklas i Lunds kommun?

Som lärare kan man ju bli förstelärare eller rektor. Men om man inte vill eller kan det, kan det kännas lite låst. Fast jag valde ju det fackliga spåret – det är ett jättebra sätt att få vara med och utveckla organisationen. Vi jobbar bland annat med att försöka skapa karriärs- och utvecklingsmöjligheter för lärare i Lund. Jag har arbetat fackligt för Lärarförbundet sedan år 2009. Det är roligt att kunna påverka och få träffa alla de som fattar besluten!

Har du något tips till den som vill jobba med samma sak som dig?

Arbetsgivarna skriker ju efter SFI-lärare. Man kan utbilda sig till lärare och sedan behövs det bara 30 högskolepoäng i svenska som andraspråk för att få undervisa. Vill man komma i kontakt med våra SFI-elever kan man delta i våra konversationsgrupper. Är man intresserad är det bara att ta kontakt med Komvux!