Sommarpraktik för unga

Här kan du som går i årskurs 9 på högstadiet eller årskurs 1 och 2 på gymnasiet söka praktikplats till sommaren. Antalet platser är begränsat.

Vilka jobb finns det?

Vi har praktikplatser inom vaktmästeri- och utomhusarbete, lokalvård, barnomsorg/fritidsverksamhet, äldreomsorg, idrottsföreningar, restaurang/café, hotell och övrigt inom service.

Det kan bli så att du som ungdom får ett erbjudande om sommarpraktik inom ett område som du inte önskat i din ansökan. Detta beror på att vi tar hänsyn till flera saker under matchningsprocessen. Vi väger även in de krav och önskemål som våra arbetsgivare har, så det är flera pusselbitar som måste falla på plats innan vi erbjuder dig en sommarpraktik. Det hoppas vi att du förstår!

Vem får söka?

Du måste vara folkbokförd i Lunds kommun för att få söka.  I dagsläget kan vi inte erbjuda praktikplats till de ungdomar som inte har ett fullständigt personnummer bland annat på grund av problem med utbetalning av ersättning. Om du vet att du ska få ett fullständigt personnummer under våren kan du höra av dig till oss.

Om praktiken

Praktikperioden är på tre veckor. Sista datum för ansökan är den 28 februari 2019. 

Arbetstiden är sex timmar per dag för högstadieelever och åtta timmar per dag för gymnasieelever. Utöver den tiden ska du ha minst 30 minuters lunch. Tiden är förlagd mellan klockan 6.30 och klockan 20 måndag till fredag. Andra arbetstider kan förekomma, men du arbetar aldrig mer än 30 respektive 40 timmar per vecka. Praktikersättningen är 50 kronor i timmen för gymnasieungdomar och 45 kronor i timmen för högstadieelever.

Perioder 2019

Period 1: 17 juni – 5 juli 2019

Period 2: 8 juli – 26 juli 2019

Period 3: 22 juli – 9 augusti 2019

Matchningsprocessen sker under mars och vi skickar ut besked till de som har ansökt i mitten av april månad.

Matchningen mellan dig och en arbetsplats

I din ansökan kan du önska vilket område du vill praktiksera inom och även i vilket geografiskt område du önskar att din praktikplats ska ligga. Vi kan aldrig garantera att du får en plats och inte heller att du får det som du har önskat, eftersom antalet platser är begränsat. Du har inte heller större chans att få en plats bara för att du kryssar i samtliga alternativ.

För att vi ska kunna matcha plats och person så bra som möjligt är det bättre att du bara kryssar i de alternativ som du faktiskt kan tänka dig. Av erfarenhet från tidigare somrar vet vi att många ungdomar önskar period 1 (ca 70 procent).

Sommarpraktiken är ett erbjudande från Lunds kommun, ingen rättighet och inget tvång, vill du inte ha erbjudandet så får du tacka nej.

Sommarlovsentreprenörer

Kommunen erbjuder också treveckorskursen "Sommarlovsentreprenörerna", där du får utveckla en idé till ett företag. Information finns i filmerna här!

Film med Daniel Emanuelsson, sommarlovsentreprenör 2016

Kolla in fler filmer om sommarlovsentreprenörerna!

Direktadress till denna sidan: https://www.lund.se/sommarpraktik

Kontakt

Sommarpraktiken

Socialförvaltningen

Postadress: Sommarpraktik, Kristallen, Box 1255, 221 00 Lund
Besöksadress: Brotorget 1, Lund
Telefontid: Vardagar 1012

Samordnare:

Amanda Karlsson, telefon 046-359 30 66
E-post: amanda.karlsson@lund.se

Socialförvaltningen

Postadress: Socialförvaltningen, Box 1255, 221 05 Lund
Besöksadress:
Brotorget 1, Lund
Telefon (Medborgarcenter): 046-359 50 00
E-post:socialforvaltningen@lund.se