Länk till startsidan

Fordonsutbildningen är vägen till målet för Ahmad

Ahmad Saadon går på vuxenutbildningen och pluggar till personbilsmekaniker. Drömmen är att få en anställning på ett företag och på sikt starta eget. Efterfrågan på kvalificerad arbetskraft är stor.

Elev på fordonsutbildning
Ahmad Saadon

– Ända sedan jag var barn har jag gillat att reparera saker. Först demontera dem och sedan bygga ihop. Många i min släkt och vänskapskrets är mekaniker. Jag gillar praktiskt arbete så yrket är helt rätt för mig, säger Ahmad.

Utbildningen tar generellt ett år och Ahmad är på sin femte månad. De sista tre månaderna består arbetsplatsförlagt lärande (APL). Eleverna lär sig både traditionell bilreparation och det senaste inom elbilar, hybridbilar och flerbränslefordon.

– Tills nu har vi gjort en hel del service på bilar, till exempel växellådor. Vi har också gått genom bilens elsystem och nu ska vi börja med momentet om bilmotorer. Det är spännande. Ibland kan det vara svårt men vi har mycket bra lärare som hjälper oss, berättar Ahmad.

Varje kurs består av moduler vilka innehåller en rad arbetsuppgifter till eleverna. I en av modulerna ska eleverna till exempel plocka isär en motor i dess minsta beståndsdelar enligt verkstadshandboken. De gör mätningar av hur slitna cylindrarna är eller räknar ut motorns volym. Sedan ska eleven återmontera motorn.

Branschen utvecklas allt snabbare och därför krävs bland annat mekaniker med kunskap om specifika bilmärken och ny teknik, elektronik och system. Personer som har den utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha mycket stora möjligheter till arbete.

– Mitt mål är att få jobb på ett företag, jag är väldigt intresserad av Volvo. På sikt kanske jag startar eget företag. Jag ska bli bättre och bättre på mitt yrke, och kunderna ska känna sig trygga när de anlitar mig. De ska vara glada när de lämnar min verkstad, säger Ahmad.

Är du intresserad av att gå en yrkesbildning?

Läs mer om vilka kurser och program du kan välja bland.
Hitta rätt vuxenutbildning

Elev arbetar med bilmotor
Ahmad Saadon i bilverkstaden.

Uppdaterad:

Dela sidan: