Länk till startsidan

Vad är det att vara människa?

I utställningen ”Att vara människa” reflekterar sexton elever från IB-programmet kring identitet. Vad är det att vara och att bli en människa? Detta i en tid av osäkerhet och oro men också som ung människa på väg in i vuxenlivet.

Elev står framför vit vägg med tavlor. I bakgrunden syns skulpturer.
Isabel Shaylee Törnell

IBs elever undersöker i sin utställning ämnen som diskriminering, ensamhet och hur människor upplever livet. De har valt egna teman för sina enskilda konstverk men alla har valt att vara del av den gemensamma utställningen med temat "Att vara människa". De har arbetat med temat under två år och har samtidigt diskuterat hur kreativitet är en viktig del av människans natur.

Elev står framför vit vägg med tavlor.
Viola Fredriksson har arbetat med blommor i olika medier.

Ur ett kvinnligt perpektiv

Isabel Shaylee Törnell och Viola Fredriksson utgår båda ifrån ett feministiskt perspektiv. Violas blommor symboliserar det vackra i att vara människa och kvinna men också hur sköra och ömtåliga vi kan vara. Isabels konstverk reflekterar kring frågor som diskriminering och att bli objektifierad. De konstaterar båda två att det är viktigt att vara kreativ, det får oss att må bra.

Elev i svarta kläder står framför vägg med konst.
Logan Bador vill väcka tankar och arbetar mycket med kontraster i sina verk.

Konst som kan förändra

Logan Badars utställning fokuserar främst på protest och mänskliga rättigheter. Han kan tänka sig att jobba med konst men är också musikintresserad och tror att konst på ett eller annat sätt kommer att fortsätta vara en stor del av hans liv. Under åren på IB-programmet har hans konstintresse vuxit och han tycker själv att han har utvecklats mycket, framförallt inom digitalt skapande.

– Jag är väldigt engagerad i samhällsfrågor och de nyheter vi matas med dagligen. Det är ganska tydligt i min konst, berättar Logan.

Elev står framför vit skärm med konstverk.
Lanas Lana Al Khamis kallar sitt bidrag ”skipping stones”.

En mix av kulturer

Lana Al Khamis föddes i Rumänien och har flyttat runt mycket. Hennes utställning är en slags tidslinje och berör hur man under barndomen ofta känner sig nära naturen, har livlig fantasi och känner sig fri men att verkligheten ändå ofta gör sig påmind. Lana testar gärna olika tekniker och har bland mycket annat skapat ett Fanzine som flörtar med punken som är en kultur hon länge dragits till.

Här kan du läsa mer om Katedralskolans IB Diploma Programme

Utställningen hade vernissage den 20 mars och är öppen fram till och med den 23 mars i gamla Åhlénshuset.

Uppdaterad:

Dela sidan: