Länk till startsidan

Arbetsplatsförlagt lärande utomlands på Vipan

Vipan var tidiga med att erbjuda APL utomlands och ger varje år ett antal elever chansen till praktik utanför Sverige.

En elev från Vipan står i ett restaurangkök. Han har på sig ett svart förkläde.
Christoffer Larsson praktiserade under hösten i köket på Hotel Portixol i Palma.

Redan innan Erasmus+ fanns var Vipans elever ute på arbetsplatsförlagt lärande i såväl Europa som resten av världen. I och med Sveriges medlemskap i EU blev det lättare för elever och medarbetare att delta i Erasmus+ och Vipan har under många år gett ett antal elever möjlighet att utvecklas och berikas av en yrkespraktik utanför Sverige.

Genom dessa utbyten lär sig eleverna om kulturella likheter och skillnader, utvecklar sina språkliga färdigheter och får vänner för livet. Sociala färdigheter är viktiga och håller oss samman men det som håller oss på fötter är att vara anställningsbar och att kunna försörja sig själv.

En utlandspraktik är ett fantastiskt sätt att utvecklas och öka sin anställningsbarhet. För den som dessutom är nyfiken på att jobba utomlands kan den ge värdefulla kontakter inför livet efter gymnasiet.

En Vipan-elev står framför en bardisk. Hon har ett förkläde på sig.
Filippa Larsen arbetade med serveringsuppgifter på Hotel Portixol i Palma. I vår ska hon ställa upp i Gymnasie-SM.

Under hösten 2023 fick fem av Vipans elever möjlighet att åka iväg utomlands på APL och under våren 2024 kommer ytterligare ett antal elever få chansen att jobba utanför Sverige.

Om internationella samarbeten och APL på Vipan

Gymnasie-SM är Sveriges äldsta tävling för gymnasieelever och en av de mest prestigefulla. Finalen hålls i mitten av april i Stockholm och i år firar tävlingen 30 år!

Lär mer om Gymnasie-SM

Uppdaterad:

Dela sidan: