Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

CoAction Lund är utsedd till pilot för att visa hur klimatneutralitet kan se ut

CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i Lund för att genomgå en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt 2030. Lunds kommun leder projektet och på sikt kan andra städer i och utanför Sverige bli involverade – nu får satsningen en miljon kronor för att starta piloten.

Aktörer i innovationsstråket runt Brunnshög, Ideon och Medicon Village deltar, men även Tetra Pak och Alfa Laval från andra delar av Lund har ställt sig bakom kommunens klimatmål. Över 25 aktörer är med: större arbetsgivare, fastighetsägare, myndigheter, energileverantörer, universitetet och lösningsaktörer utöver kommunen.

Satsningen fokuserar på energi och mobilitet, eftersom persontransporterna står för majoriteten av utsläppen i Lund och ett robust energisystem är en absolut nödvändighet för att klimatneutralitet ska uppnås.

Beviljat ekonomiskt stöd

I veckan kom beskedet att Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, beviljat CoAction Lund en miljon kronor. Lund har därmed blivit utsedd till pilot tillsammans med Stockholm. Det innebär att arbetet som görs här kommer följas av forskare och många andra städer och visas upp som ett internationellt föredöme!

Innovationsstråket är ett av Sveriges mest arbetsplatstäta områden med mycket trafik. För att området ska kunna växa och fortsätta vara en attraktiv plats för framtida medarbetare och företag behövs gemensamma åtgärder för att minska bilkörandet och få fler att välja spårvagn eller cykel. För att lyckas behöver vi samarbeta och genomföra gemensamma lösningar såsom införande av energigemenskaper, dela fler P-platser, kampanjer och förmånspott för anställda. Den här problematiken har Lund gemensamt med många områden ute i världen, därför är det viktigt att vi sprider lösningar som genomförs här till andra.

Olika aktörer som jobbar tillsammans

Utöver mobilitetslösningar ska ett flexiblare och mer ”internetiserat” energisystem utvecklas inom CoAction Lund. Andelen lokalt producerad och lagrad förnybar energi ska öka – något som behövs för att nå Lunds klimatmål och undvika effektbrist i framtiden.

CoAction Lund sticker ut från andra projekt genom att vi är olika sorters aktörer som arbetar tillsammans i stor skala. Svåra frågor som parkering och beteende tas det krafttag om tillsammans, och även åtgärder som ingen i dagsläget ansvarar för. Klimateffekten blir större när åtgärder genomförs samtidigt och på liknande sätt!

Vill du veta mer?

Kontakta projektledare Markus Paulsson.

E-post: markus.paulsson@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan: