Länk till startsidan

Kommunfullmäktige – aktuella beslut februari 2024

Vid kommunfullmäktiges februarisammanträde godkändes det avtal som reglerar vad Trafikverket respektive Lunds kommun ska ansvara för när trafikplats Ideon byggs vid E22 mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra.

Samtliga sammanträdeshandlingar, som kallelser, tjänsteskrivelser och protokoll där yrkanden och reservationer framgår finns tillgängliga här på webben.

Här hittar du alla handlingar

Ja till ansvarsfördelning när E22 ska byggas om

Arbetet med att anlägga ett så kallat additionskörfält samt en ny av- och påfart till E22 vid Ideon kan starta. Detta sedan kommunfullmäktige godkänt det avtal som reglerar vilka delar av arbetet Trafikverket respektive Lunds kommun ska ansvara för. Kommunen ansvarar för genomförande och finansiering av de delar som ligger inom kommunens så kallade väghållaransvar. Trafikverket ansvarar på motsvande sätt för de delar som ligger inom det egna väghållaransvaret. Det innebär att kommunen står för bland annat en ny anslutningsgata mellan Scheelevägen och E22, ny cirkulationsplats på Scheelevägen samt nya gång- och cykelvägar. Trafikverket står för nya additionskörfält i båda riktningar mellan trafikplats Gastelyckan och trafikplats Lund Norra, ny av- och påfart inklusive bro mellan kommunens anslutningsgata och E22, ny bro över Tunavägen samt ny bro över E22 vid Hardebergaspåret. Ett additionskörfält är ett tillkommande körfält mellan på- och avfartsramper vid närliggande trafikplatser.

Kommunens kostnader beräknas till 173 miljoner kronor i 2023 års prisnivå, vilket är mer än tidigare beräkningar. Därför har kommunstyrelsen tidigare beslutat att tillsätta en arbetsgrupp som tillsammans med Trafikverket ska granska och redovisa orsaken till kostnadsökningarna samt sammanställa erfarenheter för att undvika fördyrningar när framtida projekt genomförs.

Bakgrunden till vägprojektet är den sedan länge ansträngda trafiksituationen kopplad till E22 i nordöstra Lund. Additionskörfältet mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund Norra syftar till att minska köerna, öka trafiksäkerheten och skapa bättre framkomlighet. Den nya avfarten, trafikplats Ideon, är tänkt att avlasta Lund Norra och bedöms vara en förutsättning för den fortsatta utvecklingen av Ideon/Medicon Village, Brunnshög och ett framtida universitetssjukhus på Smörlyckan.

Läs mer om ärendet här:

Beslut om E22-avfart kan påverka utvecklingen av Ideon och Brunnshög

Vill du se mötet i efterhand?

Webbsändningarna från kommunfullmäktiges möten ligger kvar även efteråt. Några dagar efter mötet finns även en version med undertexter.

Här är webbsändningen

Kommunfullmäktige sammanträder nästa gång den 21 mars 2024.

Uppdaterad:

Dela sidan: