Länk till startsidan

Så arbetar Lunds kommun för att använda mindre el och energi

Att minska användningen av el och energi är en viktig del i Lunds kommuns hållbarhetsarbete. På den här sidan kan du läsa mer om vad vi gjort nyligen eller planerar under 2024.

För att minska risken för elbrist och höga pristoppar genomförde Lundafastigheter under 2023 insatser på sammanlagt 93 olika objekt. Utöver detta planerar vi för ytterligare insatser 2024, exempelvis på Högevall, som är en av våra storförbrukare.

Här är några exempel på vad som genomförts inom Lunds kommun:

  • Värmesystemen har konverterats från gas till fjärrvärme i flera av kommunens fastigheter.
  • Optimering av nya styr- och reglerfunktioner för behovsanpassad uppvärmning och ventilation, som innebär att byggnadens system styrs på ett sätt som minskar effekttopparna och energiförbrukning.
  • En särskild genomlysning har gjorts av lokaler med hög elförbrukning som Högevallsbadet, Polhemsskolan, Järnåkraskolan och Kristallen.
  • I kommunens verksamheter görs energironder för att identifiera brister och åtgärder som behövs för att komma åt energitjuvar.
  • Belysning och äldre armaturer har bytts ut till energieffektiv LED-teknik i gatu- och utemiljöer, idrottshallar och motionsanläggningar.
  • All julbelysning är i LED-teknik.

Vad kostar det?

Under 2023 hade Lundafastigheter totalt 59 miljoner kronor i budget för investeringar i olika energi- och miljöåtgärder. Av dessa har 30 miljoner varit öronmärkta för olika projekt kopplat till att göra våra fastigheter mer energieffektiva. Ytterligare 4 miljoner var öronmärkta för solceller.

Under 2024 har vi budgeterat för cirka 55 miljoner kronor. Den största investeringen blir på Högevall, som är det enskilda objekt där vi räknar med att kunna nå störst effekt.

Vad har pengarna gått till?

Förutom olika investeringar och åtgärder har Lundafastigheter även tagit fram ett nytt ”energipaket” för bland annat optimering av nya styr- och reglerfunktioner. Detta kommer att finnas med som en instruktion i våra projekteringsanvisningar när vi planerar för framtida byggen, så att de ska bli så energieffektiva som möjligt.

Solceller

När en ny kommunal byggnad ska uppföras eller om en befintlig byggnad ska renoveras övervägs alltid om det är möjligt att installera solceller.

Under 2023 installerade vi fem nya solcellsanläggningar på befintliga byggnader, exempelvis 780 kvadratmeter på Hagalundsskolan. De övriga fyra är Mandelblomman, Kattfoten, Väderleken och Tunaskolan. Dessa beräknas ge en samlad effekt på 353 668 kWh (kiloWatt-timmar) per år.

Belysning

Vi har bytt belysning på närmare 50 av våra objekt. Särskilt fokus har varit på idrottshallar, där tolv hallar fått ny belysning som drar mindre el. Bytet skapar även andra mervärden, som att ljuset blir bättre för de som vistas i hallen.

Många av projekten blev klara i slutet av 2023 och det är därför för tidigt att se något långsiktigt resultat. På Killebäcksskolan har vi dock kunnat konstatera att de samlade insatserna ledde till en minskad elförbrukning med 15 procent under november och december, jämfört med motsvarande månader 2022.

Uppvärmning och ventilation

Fem objekt ställdes under året om från gas till fjärrvärme, exempelvis Flygelskolan. På Håstad skola byttes den gamla oljepannan ut mot en pelletspanna och på Assarhusvägen har en gaspanna bytts ut mot en värmepump. Den stora effekten inom detta område blir att vi slipper vara beroende av höga gaspriser.

Under 2023 har vi genomfört fyra större ventilationsprojekt, kopplade till uppdraget. Det har bland annat varit på Stenkrossen och Håstad skola.

På flera objekt har vi förbättrat våra system för värme och ventilation. Det kan handla om att återvinna värme från ventilationen eller få till en styrning som bättre följer utetemperaturen. Med hjälp av reglerande givare kan vi styra inomhustemperaturen bättre genom att beräkna och utnyttja interna laster. Dessa är den ”gratis” energi eller spillvärme som uppstår från belysning, datorer och de människor som vistas i lokalerna och som varierar över tid.

Värmeåtervinningen från ventilationssystemen har även förbättrats genom anpassning av vätskeflöde och rensning av återvinningsbatterier genom så kallad isblästring, vilket är en miljövänlig och effektiv metod.

Fasadbild från Järnåkraskolan som visar matsalsdelen. 

Matsalsdelen på Järnåkraskolan.

Det här har vi gjort på Järnåkraskolan

På Järnåkraskolan har det genomförts en rad insatser, som att byta fläktar, cirkulationspumpar samt justera ventilations och värmesystem. Dessa har bland annat fått nya styr- och reglerfunktioner för att bättre kunna anpassa uppvärmning och ventilation efter behoven.

Under 2023 gav insatserna följande besparing:

  • Minskad fjärrvärmeförbrukning med 463 000 kWh.
  • Minskning av fasta kostnader.
  • Minskning av CO2e/kWh fjärrvärme: 5 ton. CO2e står för koldioxidekvivalenter och är ett mått på utsläppen av växthusgaser.
  • Minskad elförbrukning med 161 000 kWh.

Åtgärderna på Järnåkraskolan beräknas betala sig på 2,7 år.

Fasaden på Saluhallen i Lund. I förgrunden syns blommande blommor.

Saluhallen.

Det här har vi gjort på Saluhallen

I Saluhallen har energioptimering genomförts i samband med installation och driftoptimering av ny komfortkyla och genom denna har förbättringar genomförts inom ventilation, styr- och livsmedelskyla.

Insatserna gav följande besparing under 2023:

  • Minskad fjärrvärmeförbrukning med 172 000 kWh.
  • Minskning av CO2e/kWh fjärrvärme, 1,8 ton.
  • Minskad elförbrukning med 149 000 kWh.

Insatserna i Saluhallen beräknas betala sig på cirka 2 år.

Vad planerar vi under 2024?

Under 2024 fortsätter arbetet med energibesparande åtgärder. Här är några exempel på vad vi påbörjat eller kommer att påbörja inom kort:

  • Stadsbiblioteket får ny ventilation och belysning.
  • På Fäladsgården byts den gamla ventilationen ut.
  • På Lerbäcksskolan och Polhemskolan byts gammal belysning ut. Under 2024 har ventilationssystemen på Lerbäck justerats och vi har bytt ut gamla remdrivna fläktar. Det kommer att leda till besparing i energi för att driva fläktarna samt övrig energi efter balansering av luftflöden inomhus.
  • På Högevall kommer en rad åtgärder att genomföras, som att byta styrsystem, vattenrening, klormaskin och huvudcirkulationspumpar. På taket planeras för en solcellsanläggning

Vilken effekt har det gett hittills?

Under 2023 lyckades vi minska energianvändningen med 10,3 procent, vilket är en jättebra siffra. Jämför vi ytterligare ett år tillbaka, med 2021, är besparingen 14,7 procent.

  • Den genomsnittliga energianvändningen under 2023 var 180,5 kWh (kiloWatt-timmar) per kvadratmeter.
    Om vi räknar bort Hedda Anderssongymnasiet/Svaneskolan blir genomsnittet 186,7 kWh. Skolan är ett av våra största objekt, men togs i drift först under sommaren och därför kan vi ännu inte kan se den faktiska helårseffekten.
  • Kostnaderna för media (el, värme och vatten) i Lundafastigheters bestånd uppgick under 2023 till 121 miljoner kronor - vilket innebär att även små insatser kan göra stor skillnad!

Vad gör vi på längre sikt och för kommunen i stort?

Kommunen har en energiplan för hur arbetet med energieffektivisering och förnybar elproduktion ska genomföras. Det handlar om att göra energianvändningen så effektiv och hållbar som möjligt för samhället. Arbetet följs upp årligen.

Energiplan för Lunds kommun Pdf, 2 MB.

Lunds högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, har beslutat att Lund ska bli klimatneutralt och fossilfritt till år 2030. Här hittar du fler exempel på vad som händer inom området:

30 saker vi gör för att Lund ska bli klimatneutralt 2030

Genom kommunens energi- och klimatrådgivare får invånare och företag som vill minska sin energianvändning ett oberoende och kostnadsfritt stöd.
Energi- och klimatrådgivning

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?