• Stå på egna ben.
  Folkbokför dig i Lund!

  Som ny i en stad är det
  mycket saker att tänka på. 

  Nyinflyttad?

 • Lägenhet, rum,
  säng eller soffa

  Studentbostäder

Välkommen till Lunds kommuns studentsidor!

Härligt att du har valt Lund som studieort! På studentsidorna hoppas vi kunna erbjuda dig svar på dina frågor och ge dig nyttig information om studentlivet i Lund.

Skip Navigation Links.

Vi är glada att du valt Lund som studieort och önskar dig varmt välkommen till en fantastisk stad.

När du flyttar till en ny ort har du mycket att vinna på att folkbokföra dig i den nya kommunen. Den viktigaste anledningen är att du enligt lag ska vara folkbokförd där du bor. Du ska ha fyllt 18 år, vara nyinflyttad till Lunds kommun och tänker bo här i sex månader eller längre. Det är de juridiska skälen. Men det finns fler anledningar som gör att det är viktigt att folkbokföra sig där man bor:

 

 • Egen försäkring. När man har en egen bostad är det viktigt med en egen försäkring. För att få teckna en egen hemförsäkring måste man vara folkbokförd i Lund.
 • Rätt till bostadsbidrag. Många studenter har rätt till bostadsbidrag men bara på den ort man är folkbokförd. Läs mer om det hos Försäkringskassan genom att klicka på länken nedan.
 • Posten kommer till rätt adress. Om du folkbokför dig i Lund kommer din post till rätt adress och dessutom ändras din adress automatiskt hos många organisationer och myndigheter.
 • Barnomsorg. Har du barn kan du få hjälp av kommunen med barnomsorg men bara om du är folkbokförd i Lund.

 

Dessutom...

...får du rösta i Lund i nästa allmänna val och vara med att påverka Lunds framtid.

Så här gör du

Att göra en flyttanmälan genom Skatteverket är kostnadsfritt.  Du anmäler flyttningen till Skatteverket. Information och anmälan om folkbokföring finns på Skatteverkets webbplats eller via Skatteverkets servicetelefon: 020-56 70 00.

Vill du dessutom ha eftersändning av din post gör du det enklast genom att anmäla flyttningen till Svensk Adressändring genom att ringa 020-97 98 99 eller via länken nedan.

Skip Navigation Links.

Du är nu i idéernas stad – Lund - ett centrum för idéer, kunskap och forskning. Här samverkar universitet och kommun, forskning och utveckling, näringsliv och samhälle. I Lund satsar vi på framtiden. Vi står inför en kraftig expansion genom Max IV och ESS som kommer att göra Lund till ett internationellt centrum. Vi satsar på hållbarhet, både inom stadsutvecklingen men också genom att vara en Fairtrade City och i framkant när det gäller ekologisk mat i våra skolor.

På studentsidorna kan du få tips och råd om bostadsökande. Du kan även läsa om hur en kommun fungerar samt få information om den service som Lunds kommun erbjuder. Vi har även sammanställt information om bussar och tåg samt Lund som cykelstad. Vi har även tips på det breda utbudet av kultur, nöje, idrott och friluftsliv samt hur du på bästa sätt kan uppleva staden.

Vi vill även passa på att berätta mer om studentlivet och vilka studentorganisationer som finns i din närhet.

I Lunds kommun är vi mån om din åsikt. Vi vill gärna att du ska tycka till och bidra till stadens utveckling. Tveka därför aldrig att höra av dig till oss!

Skip Navigation Links.
Faktaansvarig: Kommunkontoret
Sidan uppdaterad: 2016-07-05
Kontakt
 • Kommunkontoret

  Utvecklingsavdelningen

  Telefonnummer

  046 - 35 57 48

  Projektledare - studentsamverkan

  Susanna Hansson

google-translate