Analys och syntes

100 poäng

(NAT) 

Hur gör man för att detektera små mängder av ett läkemedel, en drog, socker- eller mjölksyrahalten i blodet? Hur gör man för att mäta halter av olika slag i en kemisk produkt eller i ett livsmedel? Hur gör man för att mäta förorening i luft och vatten? Hur kan man använda kriminaltekniska metoder för att lösa ett brott?

Allt detta och mer därtill får du lära dig om du läser Naturvetenskaplig specialisering: Analys och Syntes!.

Du får använda några moderna analysmetoder och du får lära dig den teori som ligger till grund för dessa metoder.

Du får även arbeta med analyser kopplade till miljökemi. Vi kommer att behandla hur de olika ”kit” som finns för att kvantitativt bestämma halter av olika miljörelaterade ämnen fungerar. Vi ska tränga in i kemin och fysiken som ligger bakom de snabba analyserna som ofta används vid undersökning i fält. Vi kommer här att koncentrera oss på vatten- och luftanalyser.

Kursen innehåller även ett avsnitt med fördjupning inom organisk syntes. Vi framställer syntetiskt några organiska molekyler som t.ex. utgör ett led i utvecklingen av ett läkemedel.

Kursen blandar laborativa moment med teori och studiebesök.

Denna kurs har du nytta av om du ska läsa vidare inom ett naturvetenskapligt eller tekniskt område eller bara för att du just är nyfiken på och vill veta mer om de här områdena.

Till denna kurs kan du koppla ditt gymnasiearbete.

 

 

Faktaansvarig: Gymnasieskolan Spyken
Sidan uppdaterad: 2013-02-06
Kontakt
 • Gymnasieskolan Spyken

  Adress

  Dalbyvägen 2, Lund

  Telefonnummer

  046-35 78 00

  Öppettider

  08.00-15.00

  Begränsade telefontider under lovdagar.

google-translate