Serveringstillstånd, alkohol

För att få servera starköl, vin, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker krävs serveringstillstånd enligt alkohollagen. Tillståndsenheten i Lund handlägger ansökningar om serveringstillstånd för verksamheter och tillfälliga arrangemang i Lunds kommun.

I dialog med restaurangbranschen och studentorganisationerna och i samverkan med andra myndigheter är det vårt mål att bidra till att skapa goda nöjes- och boendemiljöer för stadens medborgare och besökare. Vi strävar efter att stadens restauranger och nöjesställen ska präglas av god miljö, ansvarsfull alkoholservering och vara trygga för alla som besöker dem. Diskriminering eller servering av alkohol till minderåriga eller till berusade gäster får inte förekomma. Vi arbetar därför förebyggande med utbildning av serveringspersonal. Vi vill även motverka att oseriösa aktörer förknippas med nöjeslivet i Lund. Vi kontrollerar därför tillståndshavares lämplighet och arbetar tillsammans med skatteverket för att motverka svarta pengar och svart arbetskraft i restaurangbranschen.

Information om hur ansökan görs och vad som krävs för att beviljas serveringstillstånd finns på sidan "Hur går det till att få ett serveringstillstånd", till vänster på denna sida.

Blanketter för ansökan och information om vad det kostar att ansöka om serveringstillstånd samt vilka tillsynsavgifter som gäller hittar du via länkarna till höger.

Om du vill sälja folköl och tobak måste du anmäla försäjningen till kommunen och uppfylla särskilda krav på bland annat egenkontroll. Anmälan om försäljningen ska göras till tillståndsenheten innan försäljningen påbörjas. Information och anvisningar om anmälan och vad som gäller för försäljning finns under rubriken "Tobak och folköl" till vänster på denna sida.

Om du vill sälja receptfria läkemedel ska du anmäla detta till läkelmedelsverket, enligt lag (2009:730).

Nedan hittar du länkar till alkolholagen, Läkemedelsverket, Folkhälsoinstitutets hemsida och Miljöförvaltningen vad gäller hantering av livsmedel.


Bra att veta:

Faktaansvarig: Socialförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2013-06-26
Kontakt
 • Socialförvaltningen, tillståndsenheten

  Annika Landfors, tillståndschef, 046-35 55 05
  E-post: annika.landfors@lund.se  

  Peter Mijdema, tillståndshandläggare, 046-35 53 05
  E-post: peter.mijdema@lund.se 

  Melina Söelund, tillståndshandläggare, 046-359 45 20
  E-post: melina.soelund@lund.se 
   
  Johan Ericsson, tillståndshandläggare (tjänstledig till 30 september)

  Telefax: 046-35 54 54
  Besöksadress: Bangatan 10 A, Lund, för besök på överenskommen tid. Från 19 maj finns vi på Brotorget 1.

  Postadress

  Socialförvaltningen, tillståndsenheten, Box 1255, 221 05 LUND

  Bankgiro: 237-6440

  Tyck till
  Klaga eller ge beröm till oss via denna länk:Tyck till Vi vill veta vad du tycker!

  tillstandsenheten@lund.se
google-translate