Serveringstillstånd, alkohol

Riktlinjer serveringstillstånd omslagFör att få servera starköl, vin, spritdrycker och andra jästa alkoholdrycker krävs serveringstillstånd enligt alkohollagen. Tillståndsenheten i Lund handlägger ansökningar om serveringstillstånd för verksamheter och tillfälliga arrangemang i Lunds kommun. Se våra riktlinjer sist på sidan under Relaterad information.

I dialog med restaurangbranschen och studentorganisationerna och i samverkan med andra myndigheter är det vårt mål att bidra till att skapa goda nöjes- och boendemiljöer för stadens medborgare och besökare. Vi strävar efter att stadens restauranger och nöjesställen ska präglas av god miljö, ansvarsfull alkoholservering och vara trygga för alla som besöker dem. Diskriminering eller servering av alkohol till minderåriga eller till berusade gäster får inte förekomma. Vi arbetar därför förebyggande med utbildning av serveringspersonal. Vi vill även motverka att oseriösa aktörer förknippas med nöjeslivet i Lund. Vi kontrollerar därför tillståndshavares lämplighet och arbetar tillsammans med skatteverket för att motverka svarta pengar och svart arbetskraft i restaurangbranschen.

Information om hur ansökan görs och vad som krävs för att beviljas serveringstillstånd finns på sidan "Hur går det till att få ett serveringstillstånd", till vänster på denna sida.

Blanketter för ansökan och information om vad det kostar att ansöka om serveringstillstånd samt vilka tillsynsavgifter som gäller hittar du via länkarna till höger.

Om du vill sälja folköl och tobak måste du anmäla försäljningen till kommunen och uppfylla särskilda krav på bland annat egenkontroll. Anmälan om försäljningen ska göras till tillståndsenheten innan försäljningen påbörjas. Information och anvisningar om anmälan och vad som gäller för försäljning finns under rubriken "Tobak och folköl" till vänster på denna sida.

Om du vill sälja receptfria läkemedel ska du anmäla detta till läkemedelsverket, enligt lag (2009:730).

Nedan hittar du länkar till alkohollagen, Läkemedelsverket, Folkhälsomyndighetens hemsida och Miljöförvaltningen vad gäller hantering av livsmedel.


Bra att veta:

Faktaansvarig: Socialförvaltningen
Sidan uppdaterad: 2016-03-08
Direktadress till denna sida: www.lund.se/tillstandsenheten
Kontakt
 • Socialförvaltningen, tillståndsenheten

  Adress

  Kristallen, Brotorget 1 i Lund

  Annika Landfors, tillståndschef, 046-35 55 05
  E-post: annika.landfors@lund.se   

  Melina Söelund, tillståndshandläggare, 046-359 45 20
  E-post: melina.soelund@lund.se 

  Peter Mijdema, tillståndshandläggare, 046-35 53 05
  E-post: peter.mijdema@lund.se

  Patrik Sköld, tillståndshandläggare, 046-359 95 61
  E-post: patrik.skold@lund.se

  Ditte Söelund, tillståndshandläggare, 046-35 64 69
  E-post: ditte.soelund@lund.se

  Telefax: 046-35 54 54
  Postadress: Socialförvaltningen, tillståndsenheten, Box 1255, 221 05 LUND

  Bankgiro: 237-6440 

  Tyck till
  Klaga eller ge beröm till oss via denna länk:Tyck till Vi vill veta vad du tycker!

  Hitta hit
  Kristallen, Brotorget 1, ligger på den västra sidan av järnvägsspåren. Kommer du från öster eller centrum kan du gå eller ta cykel med dig över Skyttelbron eller under spåren vid Lund C. Stads- och regionbussar stannar vid Lund C, bara några minuters gångväg från Kristallen. Länk till karta!

  Parkering
  På Brotorget finns tre parkeringsplatser för rörelsehindrade. Övriga besökare hänvisas till parkering vid Västra stationstorget, Klosterkyrkan eller norr om Godsmagasinet.

  tillstandsenheten@lund.se
google-translate